nieuws

Baggeraar Van Oord verstrikt in conflict over Gibraltar

bouwbreed Premium

Baggeraar Van Oord is verstrikt geraakt in het conflict tussen Groot-Brittannië en Spanje over Gibraltar. Van Oord werkt aan het vernieuwen van een stuk kust in het Britse mini-staatje waarbij zand wordt gebruikt dat volgens Spanje op een illegale plek is weggehaald.

Gibraltar behoort al sinds de Vrede van Utrecht van 1513 tot het Britse rijk en de Britten zijn niet van plan om dat mini-staatje op te geven. Spanje vindt echter dat het stuk rots gewoon bij haar territorium hoort en drijft dat al decennia regelmatig op de spits.

De vlam is weer in de pan geslagen nu Gibraltar met grote rotsblokken een kunstmatig rif in de zee heeft gebouwd, volgens de Britten om de visstand te bevorderen maar volgens Spanje om haar vissers het leven zuur te maken. Spanje voert als wraakactie strenge controles uit op iedereen die Gibraltar verlaat, met urenlange wachtrijen als gevolg.

Nu is langs een zijweg ook Van Oord bij het conflict betrokken geraakt. Het baggerbedrijf legt in Gibraltar enkele kribben met bijbehorende werken aan om een aan een strand gelegen woonwijk te beschermen tegen de zee. Daarbij wordt zand aangeleverd dat volgens Spaanse bronnen afkomstig zou zijn uit de duinen bij Valdevaqueros, een beschermd natuurgebied. De Guardia Civil heeft daarom opdracht om elke auto met zand die Gibraltar binnen rijdt aan te houden.

In de Britse media legt de landsregering van Gibraltar de schuld bij Van Oord. ‘‘Wij hebben een Nederlands bedrijf, Van Oord, betaald voor 10.000 ton zand maar slechts 3.000 ton ontvangen’’, aldus een woordvoerder. Maar de woordvoerder van Van Oord zelf stelt dat die weergave niet juist is. ‘‘Wij hebben de opdracht van de landsregering van Gibraltar om die kribben aan te leggen. Daarbij wordt zand geleverd door een bedrijf uit Gibraltar, dat halen we niet zelf. Wij zijn dus ook niet betrokken bij de herkomst van dat zand en als onze naam daarbij wordt genoemd dan is dat onterecht.’’

Reageer op dit artikel