nieuws

Asscher wil discussie over vrij verkeer

bouwbreed

Minister Asscher (sociale zaken) vindt dat het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie is doorgeslagen. Het is nu te veel een exclusief voordeel voor werkgevers, schrijft de bewindsman in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Nederland zelf pakt inmiddels malafide praktijken en uitbuiting van werknemers al aan met hogere boetes en aanpak van […]

Minister Asscher (sociale zaken) vindt dat het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie is doorgeslagen. Het is nu te veel een exclusief voordeel voor werkgevers, schrijft de bewindsman in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

Nederland zelf pakt inmiddels malafide praktijken en uitbuiting van werknemers al aan met hogere boetes en aanpak van malafide uitzendbureaus. Maar, zo schrijft de bwindsman, geen land kan het probleem zelf aanpakken. Het zal gezamenlijk moeten met andere EU-lidstaten.

In de bouw proberen de bonden al tijden het probleem aan te pakken via de cao-lonen. Gelijk loon voor gelijke arbeid is daarbij de leus. Als dat consequent gebeurt, is het voor werkgevers niet meer lonend om mensen uit met name de Midden- en Oost-Europese landen binnen te halen. Die werken nu vaak tegen hongerloontjes.

Reageer op dit artikel