nieuws

Arcadis leunt nog meer op 
Verre Oosten

bouwbreed Premium

Arcadis heeft in de eerste helft van het jaar 6,5 miljoen euro uitgegeven om zijn activiteiten op het Europese vasteland beter vorm te geven. De herstructureringen vergen dit en volgend jaar een inspanning van 20 miljoen euro.

Herstructurering Europa vergt 20 miljoen

“Denk aan het sluiten van kantoren en het beter op elkaar afstemmen van de organisatie”, zegt bestuursvoorzitter Neil MacArthur. “Ook afscheid nemen van mensen hoort daarbij. In Nederland is onze sterkte afgelopen jaren verminderd van 2700 naar 2100 personen.”

De maatregelen in Europa zullen Arcadis zo’n 25 miljoen euro aan kosten besparen. Nieuwe wegen worden gevonden om de kennis in het grote netwerk dat Arcadis is, slimmer aan elkaar te knopen. Zo werken aan een project voor de bescherming tegen hoogwater van logistieke centra in Polen niet alleen lokale mensen van het ingenieursbureau maar ook specialisten van vestingen in Nederland, Spanje en Duitsland. Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel wordt onder de loep gelegd door Belgen, Fransen, Britten en Nederlandse ingenieurs.

Arcadis leunt steeds meer op de groei in het Verre Oosten. In de eerste helft van het jaar haalde het een omzet van 291,4 miljoen euro uit de opkomende markten. Met dat volume is de bijdrage van het vasteland van Europa (263,2 miljoen euro) royaal voorbijgestreefd. Het bureau haalt 44 procent van zijn omzet uit Noord-Amerika, 23 procent uit de opkomende markten en 21 procent uit continentaal Europa. Groot-Brittannië, waar dochter EC Harris een belangrijke inbreng heeft, is goed voor 12 procent van alle activiteiten.

Ook wat de netto-opbrengsten betreft, zijn de opkomende markten, waartoe ook Brazilië behoort, het vasteland van Europa voorbij. Terwijl vorig jaar nog een vijfde van de winst hieruit kwam, ligt dat percentage nu al op 26. Continentaal Europa spekt nog voor 23 procent de kas.

Het grootste deel van Arcadis’ activiteiten (33 procent) is gerelateerd aan milieu. Het aandeel van de infrastructuur (van 27 naar 25 procent) zakte iets. Werk in het segment gebouwen daarentegen won meer gewicht (van 25 naar 27 procent). De verschuiving heeft rechtstreeks te maken met de aankoop van het Britse bedrijf EC Harris, dat uitblinkt in stedelijke vernieuwing.

Reageer op dit artikel