nieuws

Amsterdam: ruim 
80 procent minder regels voor bouwen

bouwbreed

Het aantal hoofdstedelijke bouwregels gaat drastisch omlaag, van negentig naar vijftien. Dat maakt bouwen en verbouwen een stuk sneller. In opdracht van het gemeentebestuur heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied ongeveer negentig regelingen op het gebied van welstand, monumentenzorg, brandveiligheid en bouwtechniek teruggebracht naar vijftien. Zo worden vijftien stadsdeelnota’s over welstand en 25 reclamerichtlijnen vervangen door één […]

Het aantal hoofdstedelijke bouwregels gaat drastisch omlaag, van negentig naar vijftien. Dat maakt bouwen en verbouwen een stuk sneller.

In opdracht van het gemeentebestuur heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied ongeveer negentig regelingen op het gebied van welstand, monumentenzorg, brandveiligheid en bouwtechniek teruggebracht naar vijftien.

Zo worden vijftien stadsdeelnota’s over welstand en 25 reclamerichtlijnen vervangen door één welstandsnota voor de hele stad. Daarin wordt rekening gehouden met bij elkaar horende bouwstijlen en niet langer met de grenzen van de stadsdelen. Tevens wordt specifieke aandacht gegeven aan duurzaam (ver)bouwen.

Ook komt er één Erfgoedverordening waarin twintig stadsdeelregelingen voor monumenten opgaan. Overbodige regels worden afgeschaft. De Amsterdamse bouwverordening kent geen technische regels meer, alleen het Bouwbesluit telt.

“Voor Amsterdammers en Amsterdamse ondernemers betrekent dit een aanmerkelijke verbetering. Wie wil bouwen kan voortaan van tevoren zien welke documenten nodig zijn”, aldus wethouder Van Poelgeest.

Reageer op dit artikel