nieuws

‘Afval recyclen wordt onvoldoende beloond’

bouwbreed Premium

Rockwool biedt samen met afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel de mogelijkheid om Rockfon-plafondpanelen op te halen, waarna ze worden gerecycled. De dienst geldt zowel voor snijafval van nieuwe panelen, als voor complete oude plafonds. Tot nu toe loopt het nog geen storm.

Snijafval van alle Rockwool-producten wordt vermalen en tot briketten geperst, die de oven in gaan met nieuw basalt, de kerngrondstof van steenwol. Kwaliteitsmanager Roger Dezaire: “Zonder die briketten is het zelfs niet mogelijk om steenwol te maken, omdat het basalt dan niet ontvlamt. We hebben de zeshoekige ‘aanmaakblokken’ nodig om lucht in de oven te brengen.”

Alle Rockwool-producten bestaan tot 84 procent uit gerecycled en hernieuwbaar materiaal. De fabrikant herbruikt het afval uit de eigen fabriek al sinds 1991. De ophaalservice is twee jaar geleden in het leven geroepen. Tot nu toe bedraagt de hoeveelheid opgehaald afval een fractie van het afval uit de eigen fabriek. Dat komt v olgens Dezaire niet alleen doordat er bij de productie van steenwol/(producten) best veel afval ontstaat, maar ook doordat er nog niet veel afval wordt ingeleverd. “Het inleveren van kleine beetjes is relatief duur, zodat onze klanten daar niet snel toe geneigd zijn. En aanvragen voor echt grote hoeveelheden, hebben we nog maar zelden. Dat komt doordat er tot in de jaren zestig weinig isolatie werd toegepast. We verwachten echter dat het aanbod de komende jaren gaat stijgen.”

Wat ook niet meehelpt bij het inzamelen van forse quota, is dat duurzaamheidslabels punten geven voor het toepassen van hergebruikt materiaal en niet voor het inleveren van herbruikbaar afval. Als je Rockwool gebruikt, heb je de punten dus sowieso al binnen. En weggooien is erg goedkoop. “Als ik naar mijn duurzame hart luister, dan zou ik wel willen dat het weggooien van herbruikbaar afval hoger wordt belast”, aldus Dezaire. “Want wij kunnen niet goedkoper zonder erop toe te leggen”

Reageer op dit artikel