nieuws

Afgifte vergunningen schrompelt ineen

bouwbreed

De daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen zet door. In de maanden april en mei kregen voor ruim 100 miljoen euro minder plannen groen licht dan in het voorjaar van 2012.

Noord-Brabant plant voor miljard euro minder

In 2012 lag het aantal vergunningen een derde onder het peil van 2011. De malaise heeft zich in de eerste vijf maanden van het jaar verder verdiept.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat in het eerste kwartaal voor nog geen 2900 koopwoningen een bouwvergunning werd afgegeven. Nog geen kwart van het niveau in 2008, vlak voor de crisis uitbrak. Wie dacht dat de lente herstel zou brengen, kwam bedrogen uit. In april en mei bedroeg de totale waarde van de verleende bouwvergunningen 1580 miljoen euro, 6,4 procent onder het peil in dezelfde maanden van 2012.

Uit CBS-cijfers blijkt dat in de maanden april en mei voor 736 miljoen euro vergunningen zijn afgegeven voor woningbouw. In dezelfde periode van 2012 hadden de bouwplannen nog een waarde van 810 miljoen euro. Steeds meer bouwprojecten in het land komen tot stilstand. Een kwart van de dit voorjaar afgegeven vergunningen betreft renovatie en uitbreiding.

De meeste bouwplannen bestaan in Noord-Brabant. In de eerste vijf maanden van het jaar werden vergunningen afgegeven voor projecten met een gezamenlijke waarde van 695 miljoen euro. Aan dat bedrag kan zelfs de doorgaans meest bouwlustige onder de provincies, Zuid-Holland, niet tippen. Daar gaven in de periode van januari tot en met mei de gemeenten vergunningen af voor een bouwsom van slechts 571 miljoen euro.

Ook Noord-Brabant levert flink in. In 2011 werd in de provincie voor 2,7 miljard euro aan bouwvergunningen afgegeven. Een jaar later was het bedrag al met meer dan een half miljard euro geslonken. Als Noord-Brabant het huidige tempo van verlening van bouwvergunningen volhoudt, komt de provincie uit op projecten ter waarde van 1668 miljoen euro.

De provincies die in de eerste vijf maanden voor de geringste bedragen vergunningen verstrekten, zijn Flevoland (71 miljoen), Drenthe (72 miljoen) en Friesland (87 miljoen).

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels