nieuws

Zwarte parels van polystyreen hebben hoge isolatiewaarde

bouwbreed

Greving Advies uit Nijeveen heeft de warmtegeleiding van zeven isolatiematerialen in een tabel op zijn website gezet. Neopixels, zwarte parels van geëxpandeerd polystyreen (eps), hebben volgens de Komo-attesten van IKOB-BKB de laagste warmtegeleidingscoëfficient.

Zij bieden dus de hoogste isolatiewaarde. Dat komt door de toevoeging van grafiet, dat straling reflecteert. Bovendien bestaan de zwarte parels uit duizenden gesloten celletjes met lucht, een slechte warmtegeleider. Greving Advies vermeldt voor Neopixels een warmtegeleidingscoëfficient (lambda) van 0,033. Ze worden op de voet gevolgd door Supafil en BASF HR++parels (beide 0,034) en Pur’fect plus (0,035). Supafil van Knauf Insulation bestaat uit glaswol vlokken die in de spouwmuur worden geblazen. BASF HR++parels zijn grijze eps-parels. Pur’fect plus is een schuim van polyurethaan, dat in een spouw uitzet en hard wordt.

In de tabel van Greving Advies staan ook de geleidingscoëfficienten van witte eps-parels (0,038), gewone glaswol (0,045) en steenwol (0,038).

Neopixels worden geproduceerd door Neopixels Insulation in Nijmegen, partner van BASF uit Ludwingshafen. BASF ontwikkelde rond 1955 de witte eps-parels en bracht in 1997 de eerste parels met grafiet op de markt. Vijf jaar geleden volgden donkergrijze HR++parels en recent de zwarte parels gebaseerd op Neopor van BASF. Neopixels zijn allemaal ongeveer even groot. Ze zijn wat platter en ovaler dan hun voorgangers. Ze zijn zwart vanwege een hoger grafietgehalte.

Reageer op dit artikel