nieuws

Wishful thinking

bouwbreed

De boekhoudersmentaliteit van Rutte-II is weer eens bevestigd. Zo wordt er gesproken over een akkoord over de 6 miljard die komend jaar extra moet worden bezuinigd. Wat er inmiddels is uitgelekt, kan niet anders omschreven worden dan de aloude trucs van de kaasschaaf en het naar voren halen van inkomsten. Een voorbeeld daarvan is het […]

De boekhoudersmentaliteit van Rutte-II is weer eens bevestigd. Zo wordt er gesproken over een akkoord over de 6 miljard die komend jaar extra moet worden bezuinigd. Wat er inmiddels is uitgelekt, kan niet anders omschreven worden dan de aloude trucs van de kaasschaaf en het naar voren halen van inkomsten.

Een voorbeeld daarvan is het plan om belastingkorting te geven aan mensen die hun ontslagvergoeding in een stamrecht-bv hebben zitten. Dat zou geld vrijmaken voor consumptie of investeringen. En de schatkist wordt er een miljard rijker van. Wishful thinking heet dat.

Het is net zoiets als de loze oproepen van Rutte, Samsom en Dijsselbloem om geld uit te geven. Geen mens met verstand doet dat op dit moment. Je weet immers maar nooit op welke manier het kabinet je achteraf alsnog te grazen neemt.

En intussen doet Rutte in Amerika net alsof de crisis veroorzaakt is door het noodlot en datzelfde noodlot er ook nog eens voor zorgt dat het allemaal zo lang duurt. Daar zullen we hem aan herinneren als de economie weer autonoom aantrekt. Dat kan hij dan ook niet op zijn conto schrijven, het was het lot.

Het ergste van dit alles is dat die boekhouders geen verstand blijken te hebben van rechten. De Ondernemingskamer laat ze dat nu even harhandig weten. Bij de redding van SNS heeft opperboekhouder Dijsselbloem verordonneerd dat de waarde van de aandelen SNS nul is omdat zonder overheidsreddingsboei de bank failliet zou zijn gegaan. Peter Ingelse, de president van de Ondernemingskamer, heeft van die redenering gehakt gemaakt. Kosten voor de belastingbetaler bedragen minimaal zo’n 500 miljoen euro.

Makelaarsvereniging NVM intussen wordt weer wat optimistischer. Voor de tiende keer in vier jaar is het dal in de koopwoningenmarkt bereikt. Wishful thinking? Het tij zit mee. Scheefwoners worden hun huurwoningen uitgejaagd, de hypotheekrente staat weer uitermate laag en de prijzen van koopwoningen zijn ook laag. Logisch dat er dan wat beweging komt. Maar, kopers let op uw zaak. Zodra u denkt goed te zitten, verzint de politiek weer wat om u te naaien. Dat is geen wishful thinking, maar self-fulfilling prophecy.

Reageer op dit artikel