nieuws

Windoverslag in Rotterdamse haven

bouwbreed

Voortdurende aanbodfluctuaties bij windenergie stellen exploitanten voor grote technische uitdagingen. Ingenieurs van de TU Delft hebben er een oplossing voor bedacht: ze zetten bij veel wind overtollige energie om in chemicaliën. Met hun idee voor ‘windoverslag’ wonnen ze deze week tijdens de Erasmus Smart Port een onderzoekssubsidie van Port Research Centre Rotterdam-Delft. De gedachte erachter […]

Voortdurende aanbodfluctuaties bij windenergie stellen exploitanten voor grote technische uitdagingen. Ingenieurs van de TU Delft hebben er een oplossing voor bedacht: ze zetten bij veel wind overtollige energie om in chemicaliën. Met hun idee voor ‘windoverslag’ wonnen ze deze week tijdens de Erasmus Smart Port een onderzoekssubsidie van Port Research Centre Rotterdam-Delft. De gedachte erachter is dat met opgewekte windenergie via elektrolyse waterstofgas en zuurstofgas wordt geproduceerd. Zuurstof is bruikbaar in sommige industriële bedrijven in de Rotterdamse haven. Waterstof kan direct worden geïnjecteerd in het aardgasnet, gemengd met verdampte lng, of worden gebruikt als grondstof voor de productie van ammoniak of methanol. Het onderzoek naar windoverslag moet leiden tot vergroening van industriële processen in het Rotterdamse havengebied.

Reageer op dit artikel