nieuws

Werkgelegenheid Belgische bouw verder omlaag

bouwbreed Premium

De bouwactiviteit in België is in de eerste drie maanden van dit jaar in vergelijking met het eerste kwartaal van 2012 met 2 procent gedaald. Dat blijkt uit de bouwbarometer van branchevereniging Confederatie Bouw. De werkgelegenheid liep in deze periode 1,5 procent terug.

Lichtpuntje is dat in de woningbouw sprake is van een stijging, maar die komt wel helemaal voor rekening van de appartementenbouw. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden 11.712 vergunningen toegekend voor nieuwe woningen (nieuwbouwhuizen en appartementen samen). Dat betekent een stijging met 5,2 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2012.

Het aantal vergunningen voor de bouw van nieuwe appartementen steeg in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs met 14,4 procent met een piek van drieduizend nieuwe vergunningen in maart. Dit laatste heeft voor een deel te maken met het feit dat veel Belgen gebruik hebben gemaakt van de door de federale overheid geboden mogelijkheid om hun zwart of niet aangegeven geld in het buitenland voor 1 juli tegen een verlaagd boetetarief te “repatriëren”.

Vergunningen

Het aantal vergunningen voor nieuwe eengezinswoningen daalde in het afgelopen eerste kwartaal met 5,2 procent. De vergunningen voor woningrenovatie stegen wel met 1,1 procent in het eerste kwartaal. In de niet-woningbouw daalde vooral als gevolg van de crisis het aantal bouwvergunningen met 5,3 procent en werden ook mi nder vergunningen (0,5 procent) toegekend voor renovatie. Volgens de bouwbarometer is het orderboekje in de bouw stabiel gebleven en bevat het voor 5,41 maanden werk.

Toch blijven de aannemers pessimistisch over de toekomst van hun sector. Het aantal faillissementen in de bouw gedurende de periode maart-mei bedroeg 467. Dat is een daling met 8,1 procent vergeleken met de voorgaande periode december-februari. Toengingen nog 509 bouwbedrijven failliet.

Reageer op dit artikel