nieuws

Walk of Shame in Rotterdam

bouwbreed

Walk of Shame in Rotterdam

235 betontegels met hand- en voetafdrukken van beroemdheden vormden ooit The Walk of Fame in Rotterdam. Geldgebrek maakte een verhuizing van een A- naar een B-locatie noodzakelijk alsmede een inkorting van de sterrenboulevard tot 58 tegels. Oprichter Paul Lang is onaangenaam getroffen.

Andermaal blijkt: roem is vergankelijk.

“De tegels zijn overgebracht van een prominente plaats aan de Schiedamsedijk naar een donkere hoek op het Zuidplein. Een aggenebbesplek. Sommige zijn te vies om naar te kijken. Op die van Herman Brood groeit zelfs mos. Het is een Walk of Shame geworden.”

De tegels zijn niet eerst schoongemaakt?

“Dat zou gebeuren. Maar er was blijkbaar geen geld voor. Sommige artiesten moesten zelfs betalen om hun steen te verhuizen.”

Is schoonmaken zo duur?

“Als je het láát doen. Niet als je het zelf doet.”

U deed het zelf?

“Regelmatig. Met vrienden samen. Wij máákten de tegels ook zelf. We gingen bij sterren langs met beton en een mal van 60 bij 90 centimeter. Mal volgieten, wachten tot het beton bijna droog is, dan de afdrukken erin. De tegel met afdrukken lijmden we op een tweede tegel eronder. Dat zorgde voor extra stevigheid en voorkwam dat de bovenste tegel zou breken als er een auto over reed.”

Waar zijn de afgedankte tegels gebleven?

“Die liggen ergens in een gemeentedepot. Als ze al niet zijn vernietigd. De overblijvende tegels zien er trouwens ook niet meer uit. Ze hebben ze van een knullig laagje metaal voorzien. Van de oorspronkelijke kleuren is niks meer over. Het lijken wel grafstenen.”

U gaf ze ook een kleurtje?

“Geel, rood, blauw, groen, heel willekeurig. Om ze tegen elkaar te laten afsteken. Dat verhoogde het attractieve effect.”

Veel werk, alles bij elkaar.

“Zwaar, maar leuk. Ik heb veel sterren ontmoet en gesproken: Johnny Cash, de Everly Brothers, André Rieu… Die mooie herinneringen blijven, die kunnen ze me niet afpakken!”

Reageer op dit artikel