nieuws

Van den Herik boekt opnieuw flinke omzetgroei

bouwbreed Premium

Waterbouwer Van den Herik zag vorig jaar zijn omzet groeien naar 62,8 miljoen euro. Dat is ruim 7 procent meer dan in 2011, een jaar met ook al een flinke groei (9 procent).

Zeegaand materieel vindt zijn weg

De forse investeringen die in voo ral 2011 werden gedaan in zeegaand materieel, wierpen hun vruchten af. Het kwam onder meer van pas voor havenopdrachten aan de Franse westkust en een zandsuppletie in het Zeeuwse Domburg. Momenteel zijn volgens directeur Jan Huijbers contractbesprekingen gaande voor enkele opdrachten op een voor het bedrijf nieuwe markt: het Midden-Oosten.

Werk aan deltadijken en rivierprojecten houden het bedrijf in Nederland flink bezig. Betrokkenheid van de waterbouwer bij projecten neemt toe dankzij nieuwe contractvormen. “De Nederlandse overheid biedt ons een uitdagende werkomgeving door de ruimte”, zo schrijft de directie in het jaarverslag, “die er is voor creativiteit en het dragen van verantwoordelijkheid.”

In omringende landen werden de gevolgen voelbaar van op de rem trappende overheden. In Nederland was het werkvolume dat op de markt kwam, meldt de directie, redelijk vergeleken met andere jaren. De concurrentiedruk groeit wel. Loon- en kleinbedrijven zijn driftig op zoek naar nieuw marktterrein, infrabedrijven proberen waterbouwprojecten aan hun portefeuille toe te voegen en grootbedrijven krijgen ook meer interesse in wat kleinere projecten.

Van den Herik is een van de dochters van Prins Aanneming Maatschappij. Uit deze bedrijvenfamilie viel recent, wegens faillissement, wegenbouwer Jaartsveld weg, samen met de hieraan verbonden dochterbedrijven Van den Heuvel Werkendam, Van den Berg Nijmegen en Attendi. Voor Van den Herik heeft deze ontwikkeling volgens Huijbers, die het faillissement niettemin “verschrikkelijk” noemt, geen gevolgen.

De mogelijkheid vervalt om met deze voormalige zusters een samenwerkingsverband te vormen, wat bij een enkel project nu speelt. Hiertegenover staat volgens hem dat er nog voldoende andere aannemers zijn waarmee ook heel goed valt samen te werken.

Van den Herik gaat geen onderdelen van de failliete boedel overnemen. Al vijftien andere bedrijven hebben volgens de curator belangstelling getoond voor een gehele of gedeeltelijke overname. Prioriteit is nu, verklaart hij, het behoud van de werkgelegenheid voor zoveel mogelijk mensen.

Reageer op dit artikel