nieuws

Solarsector fel tegen compromis

bouwbreed Premium

De Europese producenten van zonnecellen gaan naar het Europese Hof om het compromis over de import uit China aan te vechten. Terwijl politici denken de angel uit het conflict te hebben, vreest het bedrijfsleven verdere kaalslag.

Industrie stapt naar Hof vanwege China

“De bodemprijs van tussen de 55 en 57 cent per watt, waarvan sprake is, ligt exact op de hoogte van de huidige dumpprijzen”, schampert Milan Nitzschke, voorzitter van EU Prosun. “Tevens wordt een heffingvrij importvolume vastgelegd dat rond 70 procent van het Europese marktaandeel bedraagt. De afspraken zijn quasi een afzetgarantie voor China en een vrijbrief om verder te gaan met de dumpprijzen. Duidelijk in strijd met het Europese handelsrecht.”

Volgens EU Prosun, actief namens ondernemingen die hun brood verdienen aan zonne-energie, zijn door de extreem lage Chinese prijzen in Duitsland alleen al 10.000 arbeidsplaatsen in de solarindustrie verloren gegaan. De kaalslag treft vooral het drukbevolkte Ruhrgebied waar veel geld is gestoken om – ter wille van de werkgelegenheid – duurzaamheid tot een serieus alternatief te maken voor de weggekwijnde kolen- en staalindustrie. Nitzschke stelt zich op het standpunt dat tijdens de Europese onderhandelingen met de Chinezen is vastgesteld dat de dumpprijzen levensbedreigend zijn voor de solarindustrie in de EU. De Chinese fabrikanten bieden dankzij staatssubsidies hun producten onder de kostprijs aan en drukken zo de concurrentie uit de markt. Om die reden dreigde de Europese Commissie ook met een antidumpheffing van gemiddeld 47 procent. EU Prosun betoogt dat de Europese richtlijn tegen dumping (1125/2009) expliciet voorschrijft, dat beëindiging van tolheffingen alleen toelaatbaar is als door minimumprijzen de beschadiging van de Europese industrie door dumping verhinderd wordt.

Nitzschke: “Wij willen de onderhandelingen niet blokkeren maar vechten voor ons recht en gaan opnieuw naar het Europese Hof.”

Reageer op dit artikel