nieuws

Rechtbank veegt boete Janssen de Jong van tafel

bouwbreed

De drie miljoen euro boete die bouwer Janssen de Jong kreeg voor overtreding van de mededingingsregels is voorlopig van tafel. Volgens de rechter had de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geen gebruik mogen maken van telefoontaps.

De Ro tterdamse rechtbank is van mening dat de toestemming die aan ACM (voorheen de Nederlandse Mededingingsautoriteit) is gegeven rondom het verstrekken van de gegevens niet voldoende is onderbouwd, waardoor hij “de afweging voor die toestemming, niet zou kunnen controleren”. Eerder oordeelde de voorzieningenrechter in Den Haag dat de verstrekking van de tapgegevens wel op correcte wijze had plaatsgevonden. De ACM gaat in hoger beroep. “Het is een principiële zaak”, zegt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn. “Het gevolg van de uitleg van de rechtbank is dat partijen die forse overtredingen hebben begaan er zonder boete vanaf komen.”

De ACM-boete komt voort uit de omkopings- en corruptiezaak rond Janssen de Jong Infra. Als gevolg daarvan werden eind 2011 verschillende ambtenaren en medewerkers van de wegenbouwer veroordeeld voor omkoping en het aannemen en doen van giften. Begin dit jaar leidden negen van de tien hogerberoepszaken tot een veroordeling.

Reageer op dit artikel