nieuws

Privatisering keurders debet aan misstand asbestbranche

bouwbreed Premium

In de asbestbranche keurt de slager het eigen vlees. Dat signaleert Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) na een overleg met diverse asbestdeskundigen.

Belangenverstrengeling is bijna vanzelfsprekend in de branche, ziet de Sp’er. “Saneerders financieren de certificerende instanties die toezicht moeten houden op diezelfde saneerders. Zo ontstaat de indruk dat keuringsinstanties rapporten maken met een door de saneerder gewenste inhoud.” Laboratoria zijn evenmin gezuiverd van verdenking. “Laboratoria krijgen geen onaangekondigd onderzoek. Bovendien interpreteren zij asbestnormen naar eigen inzicht”, constateert de politicus. Als gevolg daarvan nemen zij delen van een monster soms niet mee in de toetsing.

Oorzaak van de misstanden is de privatisering van de keuringsinstanties. Asbestdeskundigen raden Ulenbelt aan om de controle volledig terug te brengen naar de overheid om belangenverstrengeling te voorkomen. Ook moeten inventarisatiebedrijven strenger worden gecontroleerd en moeten laboratoria al hun onderzoeksdocumentatie openbaar maken.

Reageer op dit artikel