nieuws

Platform voor nieuwe regels bouwproducten

bouwbreed

Om problemen met de gisteren ingevoerde, nieuwe regels te voorkomen, komt er een platform CE-markering voor bouwproducten. Maarten van Hezik is benoemd als voorzitter. Wanneer het platform officieel van start gaat is nog niet bekend.

Vrijwel alle bouwproducten moeten sinds 1 juli voorzien zijn van een CE-markering met prestatieverklaring. Bij leveringen moeten aannemers dus opletten.

In de prestatieverklaring staan de belangrijkste kenmerken van producten op basis van Europese rekenregels. Fabrikanten stellen die verklaringen in veel gevallen zelf op.

Een vergunningverlener mag geen extra eisen stellen aan een product. Fabrikanten mogen hun producten wel met aanvullende kwaliteitsverklaringen promoten, mits die niet in strijd zijn met de prestatieverklaring van de CE-markering. De Stichting Bouwkwaliteit adviseert bouwbedrijven per project dossiers aan te leggen van alle prestatieverklaringen. Uit onderzoek van de Inspectie van Leefomgeving en Transport bleek twee weken geleden dat veel prestatieverklaringen van fabrikanten onvolledig zijn. Ook ontbrak het vaker aan de vereiste testrapporten. Leveranciers zijn niet zo blij met de papierwinkel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels