nieuws

Platform infradeals in de maak

bouwbreed

Kleine en middelgrote pensioenfondsen gaan binnenkort gezamenlijk geld steken in infraprojecten. Het gaat om substantiële bedragen “die echt verschil maken”.

Kleine en middelgrote pensioenfondsen lonken naar infrastructuurprojecten

Een groep pensioenuitvoerders is bezig een overkoepelend platform op te zetten waarbij hun klanten, ruim driehonderd pensioenfondsen, gezamenlijk kunnen investeren in zowel nationale als internationale infrastructuurprojecten. Dat zegt Anton van Nunen, directeur strategisch pensioenmanagement bij Syntrus Achmea. Het platform is een initiatief van de middelgrote en kleine pensioenfondsen zelf en staat los van de lopende Catshuis-sessies, waarbij getracht wordt pensioengeld, van vooral de grote pensioenbeheerders PGGM en APG, de Nederlandse economie in te sluizen. Het platform heeft hetzelfde doel.

De verwachting is dat door het bundelen van infrabeleggingen de drempel om te investeren voor veel kleinere pensioenfondsen wordt verlaagd en de investeringen fors omhooggaan, al wil Van Nunen geen bedragen noemen. “Het gaat om substantiële bedragen, die echt een verschil maken. Bij elkaar zorgt het voor een heel grote impuls”.

Doorbraak

Op dit moment zijn het vooral de pensioenreuzen ABP en PFZW die relatief veel geld in infraprojecten steken. De veertig pensioenfondsen die hun vermogen laten beheren door Syntrus Achmea hebben op dit moment ruim 800 miljoen in infraprojecten belegd. Slechts een fractie ervan komt in Nederland terecht.

Dat middelgrote tot kleine pensioenfondsen hun krachten gaan bundelen, is goed nieuws. Zeker nadat deze week een doorbraak uitbleef in de Catshuis-werkgroepen; pas rond Prinsjesdag wordt duidelijk of er geld loskomt. Voorlopig is alleen concreet dat verzekeraars 170 miljoen euro beschikbaar stellen ten behoeve van mkb-financiering.

De bedoeling is dat daar in september nog een grote pot met pensioengeld bijkomt voor het mkb. “Genoeg om het mkb in grote mate te voorzien in zijn kredietbehoefte.” In eerste instantie worden alleen de “bovenkant” van het mkb gefinancierd, dat wil zeggen de grotere mkb-bedrijven. “Het gaat al gauw om kredieten van 5 miljoen euro.” Als er na ongeveer een jaar voldoende ervaring is opgedaan, zijn kleine bedrijven aan de beurt.

> pagina 7: interview met Anton van Nunen

Reageer op dit artikel