nieuws

Opwarming van de aarde gaat in steeds hoger tempo

bouwbreed

De klimaatverandering voltrekt zich steeds sneller. Dat blijkt uit een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

In de periode 2001-2010 is de wereld geconfronteerd met nog niet eerder voorgekomen extreme klimaatomstandigheden, Het was ook de warmste decade sinds de start van moderne metingen in 1850. Er zijn meer temperatuurrecords gesneuveld dan in welke andere decade dan ook, laat de WMO weten.

“Het rapport van de WMO laat zien dat de opwarming van de aarde groot was van 1971 tot 2010. Daarbij sprongen de decades 1991-200 en meer nog 2001-2010 er nog extra uit”, aldus Michel Jarraud, de secretaris-generaal van de WMO.

De gemiddelde temperatuur op aarde in de laatste decade kwam uit op 14,47 graden, de hoogste temepratuur ooit. De koudste decade was 1901-1910 met een gemiddelde van 13,59 graden. Sinds die tijd is de temepratuur alleen maar opgelopen.

Volgens de meterologen is de relatie tussen de temperatuurstijging en de concentratie broeikasgassen duidelijk waarneembaar. Een goed en snel beleid om de uitstoot van broeikasgassen te beperken is dan ook nodig om de temperatuurstijging en daarmee de stijging van de zeespiegel in toom te houden. Nu gaan beide harder omhoog dan verwacht.

Reageer op dit artikel