nieuws

Op locatie virtueel bouwwerk zien

bouwbreed Premium

Met een 3D-panoramakijker kan een bouwwerk of wijk op de locatie virtueel verbeeld worden. Kopers van een woning, een projectontwikkelaar of architect kunnen zich daarmee een werkelijk beeld scheppen van hoe de situatie ter plekke eruit gaat zien, voordat wordt gebouwd. De innovatieve kijker is ontwikkeld door 100%FAT (Fusion of Art and Technology) uit Enschede.

De Virtuscope kan geladen worden met software vanuit 3D-modelleringsprogramma zoals Revit, zodat het apparaat kan worden ingezet in een BIM-proces. Een stereoscopische opstelling van twee ingebouwde camera’s en schermen biedt de kijker op de fysieke locatie een reëel 3D-beeld van het bouwwerk. De ontwikkelaar en architect krijgen daarmee beter inzicht in de relatie van de nieuwbouw tot de bestaande omgeving, bijvoorbeeld qua maatvoering en esthetische uitstraling. De gebruiker kan door het virtuele bouwwerk of wijk heen wandelen. De software in de externe computer kan op het beeld bij bepaalde bouwkundige details aanvullend informatie geven over bijvoorbeeld materialen en maatvoering.

De panoramakijker houdt rekening met bestaande fysieke elementen. Volgens directeur Lieven Maes van 100%FAT is dat het bijzondere aan de Virtuscope. Een 3D-model van een nieuwbouw kan achter een bestaande bomenrij worden gezet zonder dat het gebouw ‘over de bomen’ wordt gelegd.

De Virtuscope gaat nog een stap verder dan augmented reality,zeg maar het ‘verbeteren’ van de werkelijkheid door middel van input uit een computer.

“We combineren een aantal technieken door de stereoscopische opstelling van de camera’s en de schermen. Door de rekenkracht van de grafische processor kan aan de virtuele beelden zeer gedetailleerde informatie worden toegevoegd.”

De Virtuscope wordt tot op heden nog niet door de bouw gebruikt. De gemeente Enschede zet het apparaat in bij de ontwikkeling van landgoederen in het buitengebied.

Reageer op dit artikel