nieuws

Ook aan de Dijk is zwaar weer voelbaar

bouwbreed

HSB Bouw uit Volendam nam twee maanden geleden een deel van het failliete J.M. Deurwaarder over. Ruimte voor meer overnames is er voorlopig niet, zegt directeur André Vos.

< Vervolg van pagina 1

Als een kralenketting worden failliete bedrijven en stilgevallen projecten aan HSB Bouw geregen. Drie jaar geleden was het Variant Bouw uit Alphen aan den Rijn, daarna was een project van Panagro aan de beurt, gevolgd door de overnames van Kakes en recent J.M. Deurwaarder. “Daarmee is het voorlopig wel klaar”, zegt algemeen directeur André Vos aan de vergadertafel van het HSB-kantoor in Volendam, dat van de buitenkant meer weg heeft van een blok rijtjeshuizen.

“We zijn geen stofzuiger”, grijnst commercieel directeur Peter Maalman, die recht tegenover hem zit.

“Er zit een einde aan de capaciteit van onze organisatie om bedrijven en projecten over te nemen. Het geeft toch een bepaalde druk op je mensen”, zegt Vos.

Waarom doet HSB de overnames eigenlijk? Bedrijven als De Nijs groeien liever autonoom. Vos: “We kunnen dit doen omdat we inmiddels een soort sjabloon ervoor ontwikkeld hebben. Zo kunnen we snel acteren.”

“De opdrachtgevers voor wie we projecten afmaken, zijn ook onze opdrachtgevers. Onze broodheren”, zegt Maalman. “Als het slecht met hun gaat, gaat het ook slecht met ons. En natuurlijk verbreden we ons werkveld. We ontzorgen een opdrachtgever en hopen dat later terugbetaald te krijgen in nieuw werk.”

Sterk

Dat extra werk is welkom. De netto-omzet (omzet van opgeleverde werken) daalde van 88 miljoen euro in 2011 naar 60 miljoen euro vorig jaar. Dat kwam grotendeels doordat een groot project in Amstelveen vertraging opliep vanwege het faillissement van projectontwikkelaar en opdrachtgever Phanos. De bouwproductie bleef stabieler: die daalde van 96 miljoen euro naar 88 miljoen.

Opvallend sterk bleef het rendement: 4,2 procent. Veel hoger dan grote bouwers als BAM kunnen noteren. “We hebben een vrij platte organisatie, waarbij de verantwoordelijkheden laag in de organisatie liggen”, verklaart Vos. “Ook werken we hoofdzakelijk met vaste partijen. Dan is het appeltje-eitje: we weten precies wat we aan elkaar hebben. Logistiek kun je er het maximale uithalen.”

Woningbouw, de hoofdmoot van het werk van HSB Bouw, is volgens Vos namelijk “puur logistiek”. Hij vergelijkt het met een trein. “De trein komt op gang, daarna is het zaak dat de trein op snelheid blijft. Dat doe je door een scherpe financiële bewaking, een goede inkoop en het maken van goede werkschema’s. Buiten kunnen ze dan tempo maken.”

De kosten worden laag gehouden door het gebruik van eigen materieel en een eigen autopark met garage. “Hier wordt heel veel zelf gedaan”, glundert Maalman.

Zo heeft HSB zes eigen kranen, met eigen machinisten. “Als ze geen werk hebben, gaan ze meetimmeren in plaats van naar de zon staren”, zegt Vos. De meeste bouwvakkers zijn allround.

Wat ook meehelpt is dat HSB geen zware rugzak met rentelasten vanwege grondposities met zich meetorst. Alle posities werden in 1999 aan Bouwfonds overgedaan.

Ruim tachtig jaar na de oprichting van Hein Schilder Bouw, komen nog steeds 150 van de 243 medewerkers uit Volendam. Tussen de middag wordt thuis een warme prak gegeten. De anderen lopen de Dijk op voor een visje. “Hierachter zit het beste visrestaurant van Europa”, zegt vaste klant Maalman, die vandaag tot zijn spijt zijn visje moet laten schieten vanwege het interview dat onder lunchtijd plaatsvindt.

Gangmakers

Maar ook aan de Dijk is het “zwaar weer” voelbaar. De omzet handhaven zou mooi zijn. “We doen ons best, tot nu toe lukt het redelijk. Nu moeten we door de crisis heen zien te komen”, zegt Vos. “Je moet het beter doen dan je collega’s. Als je 2 procent goedkoper bent en 2 procent beter, dan doe je het goed.”

En wie weet is de crisis eerder voorbij dan gedacht. “In de eerste drie maanden hadden we niets verkocht”, zegt Maalman.”De laatste maanden zitten we op 45 à 50 woningen. Het zijn de gangmakers op de projecten, daardoor kunnen we gaan bouwen.”

Denken ze dat het dal bereikt is? Maalman: “Het voorjaar is altijd goed, maar misschien is er meer aan de hand. De crisis wordt op een gegeven moment saai, de situatie verandert niet, de prijzen en de rente zijn historisch laag. Waarom wachten met het kopen van een huis? The only way is up.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels