nieuws

Oogstkaart.nl toont voor bouw interessante afvalstromen

bouwbreed Premium

Superuse Studios is bijna klaar met de ontwikkeling van een digitale oogstkaart. Nog even, en dan kan elke bouwprofessional online zien welke afvalstromen zich in zijn buurt bevinden. Het architectenbureau hoopt hiermee een impuls te geven aan het hergebruik van afval als grondstof.

Stel, je hebt een slecht geïsoleerd flatgebouw uit de jaren zestig en twee leegstaande, incourante, inflexibele kantoorgebouwen uit de jaren tachtig. Waarom gebruik je dan niet het isolatiemateriaal en de kozijnen met dubbel glas uit de kantoorgebouwen om het woongebouw te verduurzamen? Van de ramen en kozijnen maak je een klimaatgevel op het zuiden en een uitbouw op het noorden; het isolatiemateriaal gebruik je om vlakken te isoleren en kieren te dichten. En zie daar, een duurzaam, energiezuinig complex met vergrote appartementen en verhoogd wooncomfort is het resultaat.

Dit is in grote lijnen het architectonisch ideaal van Superuse Studios: het voormalige 2012 Architecten, dat zich sinds 1997 bezighoudt met het hergebruik van materiaal in de gebouwde omgeving. Superuse Studios ontwerpt meubelen, interieurs, speeltuinen, en gebouwen van ‘afval’ en houdt zich bezig met stedenbouw en onderzoek. Partners Césare Peeren en Jan Jongert bouwen al vijftien jaar samen aan het bewijs dat hergebruik niet ‘houtje-touwtje’ hoeft te zijn. Peeren: “Je moet als architect niet uitgaan van een eindbeeld. Bij ons is het beeld het gevolg van de materialen die we vinden.”

Website

Omdat niet iedereen die een flatgebouw gaat renoveren de beschikking heeft over twee leegstaande kantoorgebouwen, heeft het bureau de website Oogstkaart.nl ingericht. Deze site maakt zichtbaar waar in het land zich welke grote afvalstromen bevinden. Wie een gevel wil bekleden, kan op Oogstkaart zien welke geschikte materialen in de buurt worden weggegooid. De site, die nog in bèta draait, kan zo worden gezien als een soort Marktplaats voor professionele hergebruikers.

Een deel van de informatie op Oogstkaart.nl is openbaar, maar van sommige materialen is alleen zichtbaar hoeveel ervan is en waar het zich ongeveer bevindt. Wie contact wil leggen met de eigenaar, moet dat doen via de materiaalscout. Dat is persoon die het materiaal heeft aangemeld en die een percentage van de koopsom krijgt. Deze manier van werken voorkomt bovendien dat particulieren de leveranciers bellen over kleine hoeveelheden. Daar is Marktplaats al voor.

Windmolenwieken

Een afvalproduct waar Superuse Studios zelf graag gebruik van maakt, zijn windmolenwieken. Peeren: “Er worden alleen in Nederland al tweehonderd windmolenwieken per jaar weggegooid. Wereldwijd zijn dat er 30.000 en een grote wiek bevat 2000 kilo glas en 1500 kilo gemengde kunststof. Normaal gesproken wordt dat verbrand tot 2000 kilo onbruikbare slakken en 1500 kilo rook. Terwijl wij daar speeltuinen van kunnen maken, openbare zitjes, wachtruimtes en ventilatiekanalen. Een kleine wiek heeft namelijk precies een goede vorm om op te zitten en met vijf grote wieken heb je een speeltuin.” Aangezien de wieken al verspreid zijn over de wereld, hoef je ze bovendien nooit ver te vervoeren om ze hun volgende leven te geven.

Kabelhaspels

Andere voorbeelden van afval dat in groten getale voorradig is, zijn kabelhaspels en kunststof kozijnen. “Er zijn verschillende manieren om te hergebruiken, waarvan ‘upcyclen’ eigenlijk de beste is. Hierbij geef je een relatief laagwaardig product in zijn volgende leven een hoogwaardigere functie. Dat kan met kabelhaspels. Waar de haspel in zijn eerste leven slechts de drager is van waar het om gaat, namelijk de kabel, kan het hout van de haspel in zijn tweede leven een hoogwaardige toepassing krijgen, bijvoorbeeld als gevelbekleding.”

Ecobouw

Van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 september wordt in de Jaarbeurs in Utrecht de gratis toegankelijke kennisbijeenkomst Ecobouw gehouden. De organisatie is in handen van Cobouw, de Architect en Vastgoedmarkt. Vooruitlopend op het evenement worden in Cobouw diverse sprekers geïnterviewd. Daarnaast worden vragen over de financiering van verduurzaming behandeld. Césare Peeren zal hier spreken over renovatie en herbestemming, Meer informatie op www.ecobouw.net

Reageer op dit artikel