nieuws

Onduidelijkheid over aanbestedingsrecht bij gebiedsontwikkeling

bouwbreed Premium

Onduidelijkheid over aanbestedingsrecht bij gebiedsontwikkeling

Door een fout van de Europese Commissie zijn Nederland en Eindhoven door het oog van de naald gekropen. In de aanbestedingszaak rond de gebiedsontwikkeling nabij de wijk Doornakkers verwierp het Europese Hof van Justitie het beroep van de Europese Commissie.

De Europese Commissie heeft Eindhoven willen straffen, omdat de gemeente de gebiedsontwikkeling niet openbaar heeft aanbesteed. In plaats daarvan nodigde zij twee partijen uit waarmee werd onderhandeld. De commissie meende dat het aanbestedingsrecht met voeten was getreden en spande een zaak aan tegen Nederland. De commissie deed dit omdat zij meende dat de gebiedsontwikkeling te beschouwen was als een concessieovereenkomst voor openbare werken.

De Europese Commissie maakte de fout door een uitspraak te vragen over een concessieovereenkomst voor openbare werken. En dat, zo concludeerde de advocaat-generaal, was het zeker niet. Op dat punt volgde het Europese Hof hem ook. Aan het antwoord op de vraag of sprake was van een aanbestedingsplichtige overheidsopdacht voor werken, kwam het Hof niet toe, omdat die vraagd niet gesteld was.

Reageer op dit artikel