nieuws

Omzet sector zand en grinddaalt kwart

bouwbreed Premium

De leveranciers van grind en zand zijn vergeleken met 2008 een kwart van hun afzet kwijtgeraakt. De klappen worden vooral gevoeld in de sector beton.

Herstel misschien pas in 2018

“We h ebben het ergste nog niet gehad”, verwacht directeur Cees van Putten van de Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen (NVLB). Zijn brancheorganisatie, waarbij 72 handelsbedrijven zijn aangesloten, vertegenwoordigt 95 procent van de sector. “Het dal moet nog komen. Voor het herstel moeten we wachten op 2017 of 2018.”

De NVLB raamt het verbruik van grind, industriezand en verwante materialen in 2012 op 32,4 miljoen ton. Het volume betekent een daling van 10,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het verbruik bestond vooral uit industriezand voor beton en asfalt (14 miljoen ton) en ronde grind (10,8 miljoen ton). Een ander belangrijk product is het gebroken natuursteen (5 miljoen ton). Van de vrachten wordt vier vijfde per schip vervoerd. Slechts 21 procent gaat over de weg.

Van de 32,4 miljoen ton die vorig jaar afzet v ond, is ruim de helft afkomstig uit Nederland. De inkoop in Nederland daalde met 21,4 procent tot 16 miljoen ton. De stroom van grondstoffen uit Duitsland steeg met 8,2 procent tot 9 miljoen ton. De inkoop uit België daalde met 13,6 procent.

Van Putten: “Als uit Nederlandse winningen minder op de markt komt, wordt dat gat moeiteloos door het buitenland ingevuld. De markt is vraaggestuurd.”

De sector zand en grind (nu nog drieduizend arbeidsplaatsen) is afgelopen jaren met een kwart gekrompen. Vooral de functies op kantoor en in de verkoop zijn aangepakt. “Veel grotere klappen zijn aangekomen bij de bedrijven die onze producten afnemen”, zegt Van Putten. “Ongeveer twee derde van het materiaal gaat naarbeton, de rest naar asfalt. Dankzij extra overheidsinvesteringen in de infra is de afzet naar asfalt redelijk constant gebleven. Door de bezuinigingen van de gemeenten wordt na beton nu ook de afzet van asfalt zwaar geraakt.”

Reageer op dit artikel