nieuws

NVM: Tekenen herstel woningmarkt

bouwbreed Premium

Minimaal dalende verkoopprijzen in het tweede kwartaal en stijgende verkopen ten opzichte van het eerste met circa 20 procent, stemmen makelaarsvereniging NVM voorzichtig optimistisch over de laatste tendens op de woningmarkt.

Meer verkopen, prijzen weinig verder omlaag

In absolute getallen was de afgelopen periode desondanks het slechtste tweede kwartaal sinds het uitbreken van de crisis. NVM-voorzitter Ger Hukker weet dan ook dat nog een lange weg te gaan is voor echt kan worden gesproken van herstel.

Dat neemt niet weg dat de neergaande lijn die menige huizenbezitter – en in het verlengde daarvan de bouwsector – de afgelopen jaren tot wanhoop bracht, een buiging heeft gemaakt in de goede richting.

De NVM-makelaars hebben in het tweede kwartaal gezamenlijk 20.625 woningen verkocht. In de totale markt wisselden naar schatting een kleine 28.000 woningen van eigenaar. Het is gangbaar dat in het tweede kwartaal van het jaar meer woningen worden verkocht dan in het eerste. Andere jaren is het verschil gemiddeld een dikke 13 procent, deze keer was de toename dus ruim 6,5 procent groter dan normaal.

Verwachtingen

Gerekend over de afgelopen zes maanden was de prijsdaling 1,8 procent. Dat is een stuk minder dan de 3,1 procent die in de eerste helft van 2012 van de prijzen afging. Verwachtingen dat huizenprijzen dit jaar en komend jaar nog flink verder dalen, moeten als deze ontwikkeling bestendigt deels worden bijgesteld.

De ontwikkelingen wijzen er volgens de NVM-voorzitter op “dat de markt langzaam in balans komt”. Zijn verklaring: “consumenten krijgen meer vertrouwen, mede dankzij de gunstige betaalbaarheid en meer politieke rust op het woningmarktdossier als gevolg van het Woonakkoord. Voor het eerst sinds tijden worden we niet meer om de oren geslagen met dreigende kortetermijnmaatregelen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek, de financierbaarheid en ander onzekerheden.”

In totaal gingen de prijzen sinds het begin van de crisis met ongeveer 18 procent omlaag, zo berekende de NVM op basis van de geturfde verkoopresultaten. De inflatie meegerekend komt dat op dik een kwart. Vooral eigenaren die relatief recent de koopwoningmarkt hebben betreden, moeten jarenlang stevig sparen om dit waardeverlies te compenseren. Dat ze dat massaal doen, leidt ertoe dat andere uitgaven op een laag pitje komen. Zo wordt de economische groei gefrustreerd. Dat alleen al is een belangrijke reden om het herstel van de woningmarkt te zien als een urgent belang.

De verkoopprijs van de gemiddelde bestaande woning bedraagt nu 205.000 euro.

Reageer op dit artikel