nieuws

Nieuwe regels vorst-WW

bouwbreed

Ondanks groot verzet onder gespecialiseerde aannemers heeft minister Asscher (sociale zaken) de nieuwe regels voor werktijdverkorting door vorst, sneeuw of buitengewone omstandigheden alvast op papier gezet.

Niet kunnen werken door blikseminslag wordt probleem van aannemer zelf

De regels voor tijdelijke ww-aanvragen, in specifieke gevallen van overmacht, gaan op de schop. Minister Asscher is er al maanden mee bezig. Vooral het aantal wachtdagen is een heet hangijzer. Gespecialiseerde aannemers, stratenmakers, installateurs en dakdekkers kunnen niet leven met de vijftien wachtdagen die de minister voorstelt: zij willen er tien.

De minister leeft met ze mee en stelde de nieuwe regels begin deze maand uit: 1 september 2013 wordt een jaar later. Bovendien wordt de SER gevraagd om advies dat volgend jaar mei verschijnt.

Het uitstel kost Asscher 9,2 miljoen euro. Maar het is geen afstel, benadrukt hij in een brief aan de Tweede Kamer. Op basis van het SER-advies zal hij bekijken óf en hoe de regels anders kunnen.

Maar Asscher heeft haast en laat zich niet afleiden door alarmerende berichten van brancheverenigingen zoals de Aannemersfederatie, de OBN en Uneto-VNI. Nadrukkelijk legt hij de bal bij de sociale partners. Omdat hij geen valse hoop wil wekken, zette hij alvast op papier hoe de nieuwe regels er wat hem betreft uit zullen zien.

Melding

De vijftien dagen wachttijd komen in het voorstel terug. Om misbruik tegen te gaan moeten aannemers uiterlijk twee uur van tevoren, per werknemer melden (e-mail) hoeveel uur die op een dag niet kan werken door vorst, ijzel of sneeuw. Blijft tijdige melding uit, dan heeft de aanvrager pech gehad. Asscher waarschuwt fraude fors te beboeten.

Bij buitengewone omstandigheden, zoals een aanslag of een ramp, kunnen werkgevers na twee weken aanspraak maken op tijdelijke arbeidsverkorting. Een blikseminslag geldt na 1 oktober 2014 niet meer als goede reden voor deeltijd-WW. Aannemers kunnen zich tegen dat soort zaken verzekeren, vindt Asscher.

De regeling buitengewone omstandingheden kan toeleveranciers uitkomst bieden als die door een bepaalde omstandigheid langer dan twee weken de weg niet op kunnen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels