nieuws

Minister wil een ‘aardbevingsnorm’

bouwbreed

Minister wil een ‘aardbevingsnorm’

Aardbevingsbestendigheid moet de norm worden voor nieuwbouw en renovatie. Dat meldt minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland heeft nog geen norm die uitgaat van aardbevingsbestendigheid. Kamp wil dat Eurocode 8 voor Nederland geschikt wordt gemaakt en wordt opgenomen in het Bouwbesluit. Met het omzetten van Eurocode 8 naar een Nederlandse norm is minstens twee jaar gemoeid. Een praktijkrichtlijn moet die normloze periode overbruggen.

De minister verwacht dat het opstellen van de bepalingen ruim een half jaar duurt. Met deze praktijkrichtlijn kunnen gemeenten in het noorden van het land nieuwbouw- en renovatieprojecten aardbevingsbestendig maken. Bij het opstellen van de uiteindelijke normering wordt vooral gekeken naar de aardbevingen die zich hebben voorgedaan in gebieden waar aardgas wordt gewonnen.

Reageer op dit artikel