nieuws

Milieuorganisaties: ‘Omgevingswet sorteert onverantwoordelijk voor op Crisis- en herstelwet’

bouwbreed Premium

Milieuorganisaties: ‘Omgevingswet sorteert onverantwoordelijk voor op Crisis- en herstelwet’

Milieudefensie, de Vlinderstichting en de Zoogdiervereniging beklagen zich over eenvoudigere regels voor acht bouwprojecten. De verenigingen stellen dat de wet “onverantwoordelijk voorsorteert” op de Omgevingswet die er nog niet is.

Minister Schultz presenteerde in juni de zevende update van de Crisis- en herstelwet, maar milieuorganisaties zijn er niet over te spreken. Blij met de Crisis- en herstelwet zijn ze hoe dan ook nooit geweest, maar dit keer is er sprake van een trendbreuk, zegt Hans Berkhuizen, directeur van Milieudefensie. “Een aantal artikelen over bijvoorbeeld geluidsnormen anticiperen op een wet die er nog niet is. Juridisch zit dat slecht in elkaar. We hebben het aangekaart­ bij het ministerie, maar nog geen terugkoppeling gehad.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil niet reageren. “Zij krijgen netjes rechtstreeks antwoord en niet via de krant”, laat een woordvoerder weten.

De Crisis- en herstelwet moet afrekenen met Kafkaiaanse bouwprocedures. In feite is het een soort experimenteerwet, die oud-minister president Balkenende aan het begin van de crisis lanceerde om de bouw te helpen. Sindsdien komt de minister van infrastructuur om de zoveel tijd met een aanvulling, met daarin wettechnische voordelen voor specifieke projecten. De Omgevingswet is naar verwachting in 2018 klaar.

Reageer op dit artikel