nieuws

‘Mijn drive is de samenwerking in de bouw blijvend te veranderen’

bouwbreed Premium

Marc Verhage, de nieuwe directeur van Stabu, heeft een gevarieerde loopbaan achter de rug. Na een carrière bij de marine, werkte hij onder meer bij KPN, het Scandinavische IT-bedrijf Tieto en was hij operationeel directeur van installateur Lomans. Voor zijn komst naar Stabu was Verhage (45) verantwoordelijk voor de Nederlandse projecten bij liftfabrikant Schindler.

Vanwaar deze overstap?

“Bij Stabu komt alles samen wat ik geleerd heb, zoals een klantgerichtere benadering in de IT-sector en later in de installatiebranche. Bij Lomans heb ik mij verdiept in BIM en ‘lean bouwen’. Mijn periode bij Schindler was een tussenstapje. De managementstijl sprak me niet aan en ik wilde daar vrij snel weg. Per toeval kwam ik in aanraking met Stabu. Dat was een eureka-moment. Mijn drive is om de samenwerking in de bouw blijvend te veranderen.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Ik heb veel ervaring met het verbeteren van organisaties. En ik heb een frisse blik. Ik ben niet ‘besmet’ met een verleden in de bouwsector. Wat ik ga doen sluit ook nog eens aan bij mijn opleiding technische bedrijfskunde aan de TU/e. Het gestructureerd uitwisselen van de bedrijfsgegevens was mijn vak. Wat de bouw nodig heeft is mensen die durven te vernieuwen. Je kunt ‘Bimmen’ wat je wilt, maar als je niet bereid bent om transparant en eerlijk met elkaar samen te werken, blijft het een loze kreet.”

Wat gaat u precies doen?

“Ik heb twee prioriteiten. We zijn bezig met ons nieuwe systeem Bwbrd (Bouwbreed), een nieuw systeem om te specificeren op verschillende niveaus. Dat gaan we zo snel mogelijk in de markt zetten. Verder wil ik ons imago oppoetsen. De naam Stabu is wat stoffig geworden en ons wordt verweten arrogant en log te zijn. Ik wil de samenwerking in de markt zoeken in plaats van elkaars territorium bevechten.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Dat het Bouwbreed-informatiesysteem dé standaard in Nederland wordt en dat de markt Stabu weer ziet als de onafhankelijke autoriteit op het gebied van gestructureerde en gevalideerde informatieuitwisseling in de bouwketen.”

Wat wilt u nog graag leren?

“Het bedrijven van politiek, mijn weg weten te vinden in het politieke spel van verschillende belangen. Ik ben vrij direct en dat is niet altijd even handig. Dat hele politieke speelveld is voor mij een nieuw aspect. Ik ben ervan overtuigd dat ik mezelf dat snel eigen kan maken. In mijn helecarrière heb ik altijd veel bijgeleerd.”

Reageer op dit artikel