nieuws

Laagste punt voor hotel van Van der Valk

bouwbreed

Laagste punt voor hotel van Van der Valk

De peilschaal die sinds 1998 op het officieel vastgestelde laagste punt van Nederland staat, krijgt concurrentie. Van der Valk Hotel Nieuwerkerk claimt het nieuwe laagste punt in zijn nieuwe kelder. Het hotel gaat een eigen monument plaatsen, vertelt directeur Peter van den Hul.

Hoe diep is uw kelder precies?

“Die ligt op 11 meter onder NAP. Beduidend dieper dus dan het officiële laagste punt, dat op -6,76 NAP ligt.”

Bent u niet bang dat u de oorlog over het laagste punt weer oprakelt die in de jaren negentig woedde tussen Nieuwerkerk aan den IJssel, Prins Alexander en Waddinxveen?

“Helemaal niet. Het zou fantastisch zijn als we het daar weer eens uitgebreid over konden hebben. De discussie voeren we uiteraard het liefst in ons hotel, onder het genot van een kopje koffie.”

Hoe ver zit u van het officiële laagste punt af?

“Niet ver, het monument ervoor staat bij onze buren Van Vliet Trucks.”

Telt het wel als je het laagste punt zelf hebt aangelegd?

“Ik heb van alles gehoord: het moet op natuurlijke wijze ontstaan en het moet over een hectare laag zijn. Maar we wilden toch iets met dat laagste punt. En als eenmaal dat bord er staat…”

…kraait er geen haan meer naar dat het niet helemaal klopt?

“We zitten hier toch op 11 meter onder de zeespiegel. We staan er niet vaak bij stil, maar dat is een geweldige prestatie van onze techneuten. Vooral Aziatische toeristen vinden het ongelooflijk.”

De ‘laagste hotelkamer van Nederland’ trekt toeristen?

“Extra gasten zou leuk zijn. Keukenhof, Kinderdijk, Laagste Punt van Nederland is een mooi rijtje. Maar in de kelder komt een opslagruimte, hotelkamers zonder ramen mogen niet.”

Maar wel een bord in de kelder?

“Ik denk eerder een peilschaal, hoog aan de gevel. Zodat iedereen het van verre kan zien.”

Reageer op dit artikel