nieuws

Klimaatmodel voorziet veel hogere zeespiegelstijging

bouwbreed Premium

De zeespiegelstijging kan veel harder gaan dan tot nu toe voorspeld. Dat blijkt uit het nieuwe klimaatmodel van het Potsdam Instituut voor Klimaatonderzoek.

“We zullen ons moeten aanpassen aan de zeespiegelstijging”, zegt hoogleraar klimaatimpactstudie Anders Levermann van het Duitse instituut. Uit zijn jongste studie voor het Intergouvernementeel Panel Klimaatverandering (IPCC) blijkt dat bij een temperatuurstijging van 4 graden, de zeespiegelstijging op termijn 2,3 meter per graad bedraagt. Dat is tweemaal zoveel als het oude mede door het RIVM ontwikkelde Image-model verwachtte.

De sterkere stijging komt vooral door versneld smelten van het ijs op Antarctica dat voor 50 procent verantwoordelijk wordt voor de zeespiegelstijging. Levermann denkt dat dit scenario alleen te voorkomen is als we erin slagen de temperatuur weer te laten dalen. Dat is vrijwel uitgesloten, dus aanpassen is zijn boodschap.

“De zeespiegel stijgt misschien maar langzaam op een schaal van regeringstermijnen, maar het is onvermijdelijk en daardoor zeer belangrijk voor alles wat we aan onze kusten bouwen, voor veel volgende generaties”, aldus Levermann. Het model zal een rol gaan spelen tijdens de komende klimaatconferentie in Warschau in november dit jaar.

Reageer op dit artikel