nieuws

‘Ik ben heel veel bezig met het leaner maken van processen’

bouwbreed

Na een lange loopbaan in de automotive industrie, koos Henk van den Boom (61) voor een andere richting. In juni trad hij aan als algemeen directeur bij Riwal Hoogwerkers. Daarvoor vervulde hij tal van directiefuncties bij onder meer Volvo, Nedschroef en Connexxion. Voor zijn komst naar Riwal was hij operationeel directeur bij Care Autoschade.

Vanwaar deze overstap?

“Ik heb ruim 35 jaar ervaring in de automotive en was toe aan een stap waarin ik commercie en operatie kon combineren. Riwal had behoefte aan zo iemand. Ik kwam via mijn netwerk in contact met Riwal. Het bedrijf wil een nieuwe fase in van groeien, innoveren en verbeteren. Dat ligt mij.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Mijn ervaring in besturen en leiden van bedrijven en processen en het toepassen van technieken om bedrijven beter en effectiever te maken. Ik heb een ‘lean’ achtergrond. Ik ben heel veel bezig geweest met het leaner, strakker maken van processen. Met een collega heb ik daar ook een boek over geschreven ‘Scenario naar Lean’ en ik geef er geregeld lezingen over.”

Wat gaat u precies doen?

“Ik steek veel tijd in het meer afstemmen van processen en het beter laten samenwerken van mensen. We willen nadrukkelijker aanwezig zijn in de markt. Ik zorg ervoor dat we dat op de meest efficiënte en effectieve manier doen, zodat we uiteindelijk onze kwaliteit en ons resultaat kunnen verbeteren. Zo kunnen we dan weer investeren in nieuwe machines. Of ik dat wil doen door mensen eruit te sturen? Juist niet, dat is totaal de verkeerde benadering. Lean houdt in dat je hetzelfde kunt doen met minder mensen. Ik probeer juist meer te doen met dezelfde mensen door ze effectiever te laten samenwerken op een slimme manier.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Dat Riwal nadrukkelijker in de markt aanwezig is, op een positieve manier. Dat doen we door ons te onderscheiden op kwaliteit, service en performance en te groeien in omzet. Als we weer terugkomen op het niveau van drie, vier jaar geleden ben ik heel gelukkig.”

U heeft ooit werktuigbouwkunde gestudeerd. Gebruikt u die technische achtergrond nog?

“In mijn vrije tijd sleutel in veel aan mijn MG. Ik heb wel een goede rechterhand. Ik heb ook een boot waaraan ik klus.”

Veel directeuren in de mobiliteitssector sparen miniatuurauto’s. Heeft u ook zo’n collectie?

“Nee, dat heeft mij nooit getrokken. Ik heb er één, dat is een MG. In deze business zie ik veel miniatuurhoogwerkers. Ik heb er twee in mijn kamer, maar die stonden er al.”

Reageer op dit artikel