nieuws

Huizenprijs terug naar niveau 2002

bouwbreed

De prijs van bestaande koopwoningen is in juni gezakt naar het niveau van eind 2002. Volgens registraties van het Kadaster kieperde de waarde ten opzichte van de piek in de zomer van 2008 met meer dan een vijfde.

Dalende trend van executieveilingen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert dat de bestaande koopwoningen in het tweede kwartaal gemiddeld 8,5 procent goedkoper zijn geworden dan in hetzelfde tijdvak een jaar geleden.

De prijzen voor vrijstaande woningen verloren in het tweede kwartaal het meeste terrein: 10,4 procent. Appartementen en rijtjeswoningen werden in een jaar tijd 7,5 procent goedkoper. Voor de twee-onder-een-kappers werd 9,2 procent minder neergeteld.

In het tweede kwartaal vonden op de koopmarkt voor bestaande woningen 22.111 transacties plaats. Het aantal betekent een afname van ruim een derde. In het tijdvak april – juni 2012 veranderenden nog bijna 35.000 woningen van eigenaar. De daling is sterk beïnvloed door eenmalige impulsen in juni 2012. Onzekerheid over de tijdelijk (maar later verlengde) verlaagde overdrachtsbelasting en een daling van de grens voor hypotheekgarantie haalden kopers over de brug om net voor 1 juli snel toe te happen. Wat opvalt is dat de verkoop van tussen- en hoekwoningen het sterkste verminderde: 40 procent. De afname bij appartementen bedroeg 29 procent.

Het aantal woningen dat via een executieveiling verkocht wordt, vertoont een dalende trend. In de eerste helft van het jaar liepen nog 954 eigenaren aan tegen een gedwongen verkoop, een kwart minder dan in de eerste zes maanden van 2012. Sinds het voorjaar worden maandelijks ongeveer 150 woningen op veilingen aangeboden. Het aantal executieveilingen is na het uitbreken van de crisis beperkt toegenomen. Duidelijke pieken ontstonden rond de jaarwisselingen van 2010/2011 en 2011/2012, waarbij de teller uitschoot naar 400 per maand. Sinds 2005 schommelt het aantal executies normaliter maandelijks tussen de 100 en 250.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels