nieuws

Helft van bruggen Twentekanalen te zwak voor zwaar verkeer

bouwbreed Premium

Vijftien van de 28 bruggen over de Twentekanaal zijn ongeschikt voor het zware landbouw- en vrachtverkeer. De constructie van deze bruggen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw vertoont al slijtage. Rijkswaterstaat maant de wegbeheerder, de provincie Overijssel, tot passende maatregelen.

Rijkswaterstaat (RWS) heeft als eigenaar van de bruggen een onderzoek uitgevoerd naar de draagkracht van de 28 bruggen over de Twentekanalen. Deze kunstwerken zijn veelal gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw en geschikt voor een bepaald maximaal tonnage (verschilt per brug). Het verkeer is in de loop der jaren steeds zwaarder geworden en er is veel meer verkeer bijgekomen. Volgens RWS zijn de gevolgen van het zwaardere verkeer waarneembaar aan de constructie van enkele bruggen.

Om te voorkomen dat de bruggen nog langer worden overbelast, heeft RWS de regionale partijen nu gevraag passende maatregelen te nemen. Dat moet uitmonden in een verkeersplan. Ook versteviging van de draagconstructie maakt deel uit van een onderzoek door RWS, de provincie Overijssel en regio Twente waarin de Twentse gemeenten zijn vertegenwoordigd. Resultaat van het onderzoek wordt in het najaar in het MIRT-overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu besproken.

Reageer op dit artikel