nieuws

‘Heldere visie op monumenten van na 1945 ontbreekt’

bouwbreed

Bij het Rijk ontbreekt een heldere visie over monumentale gebouwen uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor blijft het onduidelijk welke gebouwen wel en welke niet tot de monumenten moeten worden gerekend en hoe deze kunnen worden beschermd.

Zo reageert de Raad voor Cultuur op het Beschermingsprogramma voor monumenten uit de periode 1959-1965 van minister Bussemaker (Cultuur). Weliswaar kan de raad zich grotendeels vinden in de 89 gebouwen die in het beschermingsprogramma worden genoemd, maar tegelijkertijd is er kritiek op de wijze waarop de selectie heeft plaatsgevonden. Doordat de Rijksdienst zich bij het selecteren van monumenten heeft laten leiden door wat daarover in de vakpers is te vinden, komt een aantal monumentale bouwwerken niet  in de selectie voor. Het gaat daarbij om onder meer industriecomplexen, boerderijen, seriewoningbouw en gebouwen met een militair doel. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels