nieuws

Hegeman ziet omzet in ‘redelijk jaar’ toenemen

bouwbreed Premium

Beheersmaatschappij Hegeman Nijverdal (groep Hegeman+) kijkt volgens directeur Leo Hegeman terug op een redelijk jaar. De omzet nam met 4 procent toe tot 117,9 miljoen euro. Na belastingen bleef daar nog 187.000 euro van over.

Het winstgetal was veel hoger geweest als het concern in boekjaar 2012 geen “heel groot verlies” had moeten nemen. Waardoor dit verlies precies veroorzaakt werd, wil directeur Hegeman niet kwijt. Ook om hoeveel geld het gaat houdt hij liever voor zich. “Het was iets met een één en zes nullen.” Voor komend jaar verwacht de directeur een omzetdaling van 5 tot 10 procent. “Dat hangt ook af van wat we de komende weken nog aan opdrachten binnenhalen.”

Hegeman is vooral bezorgd over de werkmaatschappijen die vooral in Overijssel opereren. “Die hebben het moeilijk”, constateert Hegeman. “Er is hier een enorme overcapaciteit. We concurreren elkaar de tent uit. Er is altijd wel een gek die ver onder de kostprijs gaat zitten.” De directeur is meer te spreken over zijn bedrijven in Drenthe (Havelte) en Amersfoort. Ook het in 2011 van Moes overgenomen Heldoorn (Zwolle) presteert boven het groepsgemiddelde. “Ook daar is de omzet begin dit jaar iets teruggelopen, maar de marges zijn nog redelijk goed.” Hegeman+ is wel een steeds groter deel van de tijd kwijt aan het doen van aanbiedingen. “Vroeger kreeg je vier of vijf van de projecten waar je een aanbieding voor deed. Nu zitten we op één op tien.” De kosten lopen daardoor aardig op, signaleert de directeur. “Bij de wat complexere projecten kost de aanbieding al gauw 1 procent van de aanneemsom.”

Op peil

Bouwers krijgen wel een tegemoetkoming van de opdrachtgever, maar die is volgens Hegeman “bij lange na” niet voldoende. Hegeman+ scoort in het algemeen goed als er naast de prijs ook andere kwaliteiten meegewogen worden bij de gunning. “De emvi-systematiek is wellicht de belangrijkste reden dat de omzetten in de laatste jaren redelijk op peil bleven”, volgens Leo Hegeman.

Beheersmaatschappij Hegeman Nijverdal werkt met circa 450 werknemers aan projecten in de burgerlijke bouw, utiliteitsbouw en infrabouw. Bekende Hegeman-bedrijven zijn onder meer Hodes Bouwsystemen, ABM-Belbouw en Heldoorn.

De directeur prijst zich gelukkig dat hij voornamelijk werkt voor rijksdiensten, gemeenten, provincies en andere “solvabele” opdrachtgevers. “Daar hebben we geluk mee. We worden nog altijd prima betaald.” Al ziet de directeur de betalingstermijnen ook bij deze opdrachtgevers soms flink oplopen. “Negentig dagen of zelfs meer, is geen uitzondering meer.” Hegeman wijt dit aan laksheid of de politieke wens later te willen betalen.

Reageer op dit artikel