nieuws

Grontmij verkoopt blok aan het been

bouwbreed Premium

Grontmij is er binnen een half jaar in geslaagd zijn Franse test- en monitoringsbedrijf van de hand te doen. De verkoop past in de strategie om het ingenieursbureau uit De Bilt meer focus en een betere financiering te geven.

Het testbedrijf maakte deel uit van Ginger, het Franse bureau dat in 2010 door de toenmalige topman Sylvo Thijsen met klaroengeschal werd binnengehaald. De Franse belofte werd echter allesbehalve waargemaakt en bracht Grontmij aan de rand van de afgrond. Een gouden handdruk van 2,7 miljoen euro was nodig om bestuurder Jean-Luc Schnoebelen kwijt te raken en nu volgt ook het kernbedrijf waaraan de Fransman leiding gaf. Het testbedrijf realiseerde vorig jaar met duizend medewerkers een omzet van 109,5 miljoen euro. Voor belasting (ebita) werd een winst gemaakt van 9,3 miljoen euro.

Grontmij heeft het testbedrijf verkocht aan een groep rondom de Franse investeringsmaatschappij Siparex. De prijs is afgemaakt op een te verwachten waarde van de onderneming van 71 miljoen euro (inclusief een schuld van 4 miljoen). De opbrengst zal gebruikt worden om de financiële positie van Grontmij te verbeteren. De transactie wordt afgesloten in het derde kwartaal. Het ingenieursbureau gaat met zijn banken heronderhandelen over de financiële faciliteiten. De koers van Grontmij steeg gisteren met tien cent tot 3,35 euro. Voor de overname van Ginger was het aandeel een tientje waard.

Bestuursvoorzitter Michiel Jaski: “De verkoop geeft ons de kans de strategische en operationele focus op onze Franse ingenieursactiviteiten te versterken. Ook verbetert de financiële positie van ons bedrijf aanzienlijk.”

Reageer op dit artikel