nieuws

Grind uit bouwput voor lokale betoncentrale

bouwbreed

De drie schutsluizen bij Ternaaien, even ten zuiden van Maastricht, krijgen een grote zus. Besix werkt aan een kolk van 220 bij 25 meter met daarnaast een pompstation. Het grind uit de uitgegraven put wordt grotendeels verwerkt in het beton. De aannemer realiseert bovendien een nieuwe brug en restaureert het portiekgebouw boven de oudste twee sluizen.

Het plaatsen van een lokale betonce ntrale op de bouwplaats van de sluizen bij Ternaaien was een eis van de opdrachtgever het Waalse gewest. “Maar het loont ook”, licht Jean Polet toe. Hij is adjunct-directeur generaal Bouw Benelux en Frankrijk bij Besix. “We graven zo’n 1,4 miljoen kuub af, een groot deel is grind, de toplaag bestaat uit leem. We breken, zeven en wassen het grind. Daarna gebruiken we het bij de productie op locatie van zo’n 200.000 ton beton. Het transport door de dorpen is daardoor minimaal.”

Het project wordt traditioneel uitgevoerd, aldus Polet. Maar de nieuwe brug over de voorhavens is naar Nederlandse begrippen bijzonder. Hij bestaat uit een stalen koker van vijf voorgemonteerde moten die ter plekke aan elkaar zijn gelast, met daarboven een slank ter plekke gestort betonnen dek. “Zo slank, dat we langer dan gebruikelijk moeten wachten met ontkisten totdat het beton voldoende verhard is”, vertelt Polet. Het dek wordt met twee bekistingen uitgevoerd. De brug zal op twee landhoofden en drie betonnen kolommen rusten, maar wordt tijdens de uitvoering met extra tijdelijke kolommen ondersteund. Op het moment wordt de oude brug nog gebruikt en is de lokale weg van Maastricht naar Eijsden omgelegd, waardoor de bouwput voor de nieuwe grote sluis nog niet helemaal uitgegraven kan worden.

Natuurvriendelijk

Het complete project omvat niet alleen de rest auratie van de oude tweelingsluizen uit de jaren dertig, de bouw van een grote sluis en een pompstation en de vervanging van de oude brug, maar ook een natuurvriendelijke oever en een strook land tussen een bestaande muur en een nieuwe damwand stroomopwaarts. Daar gaat de overtollige grond heen. Bovendien worden bomen verplaatst om bepaalde insecten te sparen. Een deel van de voorhaven bevindt zich op Nederlands grondgebied. Een hectare van een oude Maasarm gaat verloren, maar het beschermde bittervoorntje krijgt een leefgebied achter een nieuw eiland in een Maasplas bij Oost-Maarland. Op die manier kon een ontheffing in het kader van de Flora- en Faunawet worden verkregen.

“Over dit project wordt al zo’n dertig jaar gesproken”, aldus Polet. “Besix heeft de civiele werken gewonnen. Een combinatie van vier partijen, waaronder dochterbedrijf Besix Sanotec, voert de elektrotechnische en mechanische werken uit. Het civiele werk voor de nieuwe sluis is traditioneel. Het maaiveld is voorafgegraven. Daarna hebben we diepwanden uitgevoerd. Tussen de diepwanden wordt de bouwput uitgegraven. We storten in den droge een vloer van zo’n 2 meter dik. Langs de diepwanden op de vloer komen twee omloopriolen voor het vullen en legen van de sluiskolk, met daarop de sluiswanden. De ruimte tussen de sluiswanden en diepwanden wordt ten slotte tot aan het maaiveld aangevuld.”

Ook het pompstation tussen de nieuwe grote sluis en de bestaande sluizen wordt traditioneel uitgevoerd. “De grote sluis zal bij elke schutting veel water verliezen. Dat kan teruggepompt worden. Maar in de winter kan het pompstation als turbine werken en elektriciteit produceren”, legt Polet uit.

Besix heeft voor eigen gebruik een Bouwi Informatie Model (BIM) van het project opgebouwd. Dat is opmerkelijk, want het was geen eis van de opdrachtgever. Maar het werk wordt uitgevoerd van gewone 2D-bouwtekeningen.

Projectgegevens

Project:Sluizencomplex LanayeOpdrachtgever:Sofico (Waalse investeringsmaatschappij)Directie:SPW (‘Waalse RWS’)Ontwerp:Bureau GreischBouwkosten civiel deel:85 miljoen euro, waarvan 9 miljoen euro voor rekening NederlandAannemer civiele werken:Besix

Reageer op dit artikel