nieuws

EIB versterkt hulp aan hernieuwbare energiebronnen

bouwbreed

De Europese Investeringsbank heeft nieuwe richtlijnen aangenomen die de financiële steun voor investeringen in hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en netwerken versterken.

Door de EIB gefinancierde projecten op energiegebied moeten zoveel mogelijk duurzaam zijn, zo hebben de bestuurders van de bank besloten. Ook zal de bank technische ondersteuning voor dit soort projecten financieren. Daarnaast is besloten om nationale energie-programma’s te co-financieren en meer steun te geven aan bijna-nul-energiegebouwen.

Om te bepalen of ook nog oude energieprojecten gefinancierd kunnen worden, voert de bank een nieuwe emissiestandaard in. Fossiele energiecentrales die meer CO 2uitstoten dan 550 gram per kilowattuur zullen niet meer gefinancierd worden.

Energy Cities, het Europese netwerk van lokale autoriteiten die streven naar energietransitie, had liever een drempel gezien van 450 gram per kilowattuur, maar noemt het toch al een stap in de goede richting in vergelijking met de 1000 gram per kilowattuur die nu wordt gehanteerd. Zij hopen nu dat zij gemakkelijker toegang krijgen tot financiering voor hun plannen op het gebied van energietransitie.

Berber Verpoest van Counter Balance, een coalitie die zich inzet voor tegenwicht tegen uitsluitend financieel denken, is minder optimistisch. “Ondanks de invoering van strengere emissiestandaarden, houdt de EIB de deur open naar alle fossiele brandstoffen, inclusief de mogelijke financiering van schaliegas. Bovendien wordt het gemakkelijker om grote stuwdammen te financieren met negatieve sociale en milieugevolgen. Er kan en moet meer verwacht worden van een instelling die zichzelf klimaatkampioen noemt.”

Milieudenktank E3G noemt het wel een goede stap die “de bankiers een voorsprong geeft op politici op het gebied van klimaatacties”.

Reageer op dit artikel