nieuws

Dakpannen weerstaan invloed tijd

bouwbreed Premium

‘Een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen’ noemt Rick Tauber de voormalige school in Oudkarspel die hij als Bouwburo H. Tauber restaureert en verbouwt tot buurthuis. Dakpannen en vloerbalken verkeerden voor het overgrote deel nog in dezelfde staat als bij de oplevering van de school in 1883, zodat ze zonder problemen konden blijven liggen.

Het laat onverlet dat het schoolgebouw in Taubers woorden ‘energetisch een ramp’ was. Isolatie rondom bezorgt het gebouw nu een Rc-waarde van 3,5. Aan de binnenkant worden op de wanden metal studs gemonteerd waar steenwoldekens tussenkomen. Het dak en de vloer zijn eveneens geïsoleerd. De bestaande kozijnen worden nagemaakt en geschikt gemaakt voor HR++-beglazing. “Drievoudige beglazing bleek niet mogelijk omdat het kozijn dan een dusdanig andere constructie vergt dat de details van de bestaande kozijnen niet op de nieuwe kan worden overgebracht”, zegt Tauber.

Stichting Hart van Oudkarspel die de opdracht gaf voor de restauratie, nam de verbouwing te baat om minder geslaagde toevoegingen te verwijderen. Zo moest de school in 1954 een sanitair blok met onder meer toiletten laten bouwen. Deze toevoeging sloot een tot dan toe open binnenplein af. Met het weghalen van wat Tauber ‘deze verminking’ noemt komt er weer volop daglicht in het gebouw. Het vroegere plein wordt een overdekte binnenplaats met een glazen gevel. Balansventilatie moet voorkomen dat de temperatuur in de zomer te hoog wordt.

Half oktober wordt Het Behouden Huis opgeleverd. Aan de buitenkant ziet het gebouw er dan uit zoals het net voor de Tweede Wereldoorlog deed. In die tijd werden twee lokalen samengevoegd om er een gymzaal van te maken. Bij die gelegenheid kwamen er andere ramen in dat deel van de gevel.

Het gebouw deed tot 1974 dienst als school. De restauratie/verbouwing vergt ruim een half miljoen euro. Voor dat geld kunnen ook nog originele dakpannen gekocht.

Reageer op dit artikel