nieuws

Conflict rond aanbesteding van nieuwbouw Eurojust

bouwbreed

De aanbesteding voor het zwaarbeveiligde Eurojust verkeert in een moeilijke periode. De Rijksgebouwendienst en de architect verschillen van mening over de aanpak van de procedure.

De impasse is opmerkelijk, want de planning voor de nieuwbouw aan de Jan Willem Frisolaan in Den Haag kent een strakke planning. De Rijksgebouwendienst (Rgd) is vooralsnog van plan de aanbesteding door te zetten en het build & maintain-contract begin augustus op de markt te zetten, waarbij de installaties integraal onderdeel van het onderhoudscontract worden.

De planning is om begin volgend jaar te beginnen met de uitvoering en een jaar later op te leveren. Het ontwerpteam Mecanoo-Haskoning heeft de tekeningen gemaakt voor de 18.000 vierkante meter voor vijfhonderd ambtenaren. Het speciaal beveiligde kantoorgebouw met twaalf verdiepingen bevat werkplekken, datacentra en een ondergrondse parkeergarage voor 275 auto’s. Het Europese agentschap heeft tot doel zware georganiseerde en grensoverschrijdende misdaad te bestrijden.

De organisatie is uiterst terughoudend met het verschaffen van informatie en de perikelen rond de aanbesteding spelen zich vooral achter de schermen af. De architect van Mecanoo zou aandringen op een één-op-één gunning aan één partij om de planning en beoogde beveiliging te garanderen. Een van de zorgpunten is het ontwerp met een bijzondere lichte gevel van composietelementen en hellende glazen panelen.

De Rijksgebouwendienst wil daarentegen juist vasthouden aan de beoogde onderhandse Europese procedure waarbij meerdere bouwcombinaties kunnen meedingen naar de megaopdracht van enkele tientallen miljoenen euro’s. Daardoor zijn volgens de Rgd afdoende waarborgen in te brengen om het vereiste veiligheidsniveau te waarborgen. Ook pps-gevangenissen, rechtbanken en het Internationale Strafhof zijn op die manier met succes in de markt gezet.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels