nieuws

Brochure over veilige gemetselde borstweringen

bouwbreed

Halfsteens, steens of met een spouw gemetselde borstweringen voldoen niet vanzelf aan het Bouwbesluit. Ze moeten worden ondersteund. Vebo Beton & Staal uit Bunschoten heeft daarover een brochure samengesteld.

Het bedrijf richt zich in de brochure specifiek tot constructeurs. ‘Rekentechnisch is een steun al nodig vanaf een borstwering of dakrand van zo’n 35 centimeter”, waarschuwt Vebo. Dat geldt ook voor een gemetselde balustrade die het vallen van personen moet voorkomen.

De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) bevestigt het in de publicatie ‘vrijstaande muren’. ‘Rekentechnisch waait een 0,65 meter hoge dakrand, uitgevoerd als spouwmuur, op 20 meter hoogte al om. De praktijk is gunstiger, maar de beste oplossing is een stalen hulpconstructie.’

Dat is precies wat Vebo in zijn brochure voorstelt. Het bedrijf levert borstweringssteunen van stalen kokerprofielen met al of niet verstelbare spouwankers. De onderdelen zijn verzinkt, de ankers zijn van roestvast staal. De steunen worden met chemische ankers, huls- of spreidanker aan de vloer bevestigd.

Reageer op dit artikel