nieuws

Bezitters eigen huis de klos in krimpgebieden

bouwbreed Premium

Krimpgebieden gaan gebukt onder een grote hoeveelheid incourante particuliere woningen. Hun eigenaren zitten vast in een neerwaartse spiraal, een ontwikkeling waarvan het dieptepunt nog lang niet in zicht is.

Ook buiten de krimpgebieden kampen veel woningeigenaren met financiële ongemakken. Maar in de krimpgebieden is de problematiek ernstiger en bovendien hardnekkiger, komt naar voren uit een studie van Platform31.

Een beeld dringt op van verloederend particulier bezit en bewoners die door diverse elkaar versterkende negatieve ontwikkelingen in een uitzichtloze situatie raken. “Hun woning”, constateren de onderzoekers, “is steeds minder courant, door dalende inkomens kunnen ze de hypotheek steeds moeilijker opbrengen en voor noodzakelijke kwaliteitsinvesteringen is geen geld.” Langdurige leegstand, verkrotting, faillissementen en het opkopen van panden door dubieuze eigenaren zijn een dreigend perspectief.

Gemeenten en corporaties namen jaren geleden het voortouw bij het nadenken over de gevolgen van krimp. De aandacht ging zo in eerste instantie vooral uit naar de huurvoorraad en niet naar de grote problemen met de particuliere voorraad. Onterecht, zo blijkt nu.

De economische neergang die de krimp en daarmee het koophuizenoverschot aanjaagt, wordt zelf ook weer aangejaagd door de gevolgen. De dynamiek op de arbeidsmarkt verdwijnt, mensen worden werkloos of verdienen minder waardoor de verhouding tussen inkomen en financiële verplichtingen verslechtert.

>Pagina 6: analyse

Reageer op dit artikel