nieuws

Aanbod kantoren stijgt komende jaren verder door

bouwbreed

De komende jaren komt er boven op het huidige aanbod van 7,2 miljoen vierkante meter nog zeker 2,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte bij op de markt, exclusief de mogelijke gevolgen van het ‘nieuwe werken’. Dat schat vakblad Vastgoedmarkt op basis van eigen onderzoek.

Bij tal van kantoorgebruikers zit verborgen potentieel aanbod. Ook zijn er omvangrijke reorganisaties aan de gang bij verschillende grote partijen, zoals het Rijk, banken, verzekeraars, lagere overheid, sociale instellingen en ook industriële ondernemingen.

Alleen het Rijk zal in de periode tot 2020 al ongeveer 1,3 miljoen vierkante met er kantoorruimte achterlaten, bleek vorige week. Als alle aangekondigde plannen doorgaan, zal dit de markt volgens een schatting van Vastgoedmarkt overspoelen met 2,3 miljoen vierkante meter afgestoten kantoorruimte. Het huidige aanbod van kan toorruimte bedroeg eind juni bijna 7,2 miljoen vierkante meter. Dat is 2 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (ruim 7 miljoen vierkante meter).

De opname van kantoorruimten is in de eerste jaarhelft bijna 30 procent gedaald, blijkt verder uit verzamelde gegevens van Vastgoedmarkt Research. De opname van kantoorruimten groter dan 500 vierkante meter liep terug van 583.000 vierkante meter in de eerste helft van 2012 naar 416.000 vierkante meter in de eerste zes maanden van 2013. De daling kwam dit jaar voor rekening van het eerste kwartaal. In de eerste drie maanden bedroeg de opname nog geen 173.000 vierkante meter, in het tweede kwartaal steeg die met 40 procent tot 243.000.

Het huidige cijfer ligt ver af van de top die in het eerste halfjaar van 2006 werd bereikt (ruim 1 miljoen vierkante meter). Decrisis speelt uiteraard een belangrijke rol bij de afname van de verhuisbewegingen.

Reageer op dit artikel