nieuws

Verzet tegen nieuwe CE-regels

bouwbreed

De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie baalt van de aangescherpte regels voor CE-markering. “Voor ons betekent het vooral extra administratieve lasten.”

‘Aanscherping zorgt voor verwarring op de bouwplaats’

Europese bouwproducten moet je met elkaar kunnen vergelijken. Dat bevordert vrij handelsverkeer, aldus de Europese Commissie. Nederlandse fabrikanten kijken daar anders tegenaan. Zij zien weinig meerwaarde in de regels die per 1 juli worden aangescherpt en extra papierwerk opleveren. “Voor ons schiet het zijn doel voorbij”, zegt Willem Olthof, directeur van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT). “Vergelijken klinkt leuk, maar anders dan bij een auto of stofzuiger kiest de afnemer geen kozijn of gevelelement als eindproduct dat in een schap staat van een winkel. Hij wil een woning opknappen of bouwen”, licht Olthof toe.

Op meer concurrentie rekent de directeur van de NBVT niet. “Een Nederlands huis ziet er totaal anders uit dan een woning in België of Duitsland. Dat vraagt om echt Nederlandse handel.”

Ook de kunststofindustrie ontvangt de nieuwe regels met argusogen. “Het levert een hoop administratie op en heeft geen toegevoegde waarde. Toe nu toe regelden wij alles via keurmerken en certificaten. Daarmee was alles gedekt. Een CE-markering geeft niet aan of een product ergens aan voldoet. Een klant kan denken, ik kan dit gebruiken want er staat CE op, terwijl dat niet het geval is”, zegt Hans Ouwerkerk, directeur van Martens Kunststoffen. Hij geeft een voorbeeld van een steen. “Via CE krijg je wel de sterke mee, maar dan weet je nog niet of het huis blijft staan. Meer gevaarlijke toestanden? Dat weet ik niet, maar de verantwoordelijkheden komen meer bij de aannemer te liggen. Hij zal zelf moeten bepalen of hij een product kan gebruiken of niet.”

Michiel Nieuwenhuys, directeur van de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform rekent niet op meer Kwaaitaalvloerkwesties. “Maar er zal extra verwarring ontstaan. De schakel tussen CE-markering en nationale voorschriften ontbreekt.”

Nieuwenhuys vindt het CE-verhaal een wassen neus. “Handelsvrijheid is het grote doel. Je kunt er misschien vrolijk mee rondrijden in Europa, maar wat heeft een aannemer eraan, als hij niet weet hoe hij het product kan toepassen?”

Reageer op dit artikel