nieuws

Verspilling door vastgoedbeheer

bouwbreed

De ruim 400 Nederlandse gemeenten verspillen jaarlijks tussen de 300 en 400 miljoen euro door amateuristisch en inefficiënt gebruik van hun vastgoedbezit.

Dat schrijft het OTB, het onderzoeksinstituut van TU Delft, in een rapport waar tv-programma Nieuwsuur de hand op heeft gelegd. De problemen met de totale voorraad maatschappelijk vastgoed van 85,5 miljoen vierkante meter zijn echter veel groter, constateerde vakblad Vastgoedmarkteerder. De gemeenten zijn eigenaar van in totaal zo’n 10.000 gebouwen. De waarde van dit gemeentelijke vastgoedbezit ligt naar schatting tussen de 23 miljard euro (boekwaarde) en 35 miljard euro (WOZ-waarde). De kosten van dit bezit kunnen fors omlaag, terwijl de huurinkomsten flink hoger zouden kunnen liggen. Zo gaan gemeenten niet efficiënt om met de exploitatiekosten van hun vastgoed. Alleen al op gas, water, licht en onderhoud zouden gemeenten op jaarbasis zo’n 180 miljoen kunnen besparen. Daarnaast lopen gemeenten zeker 100 miljoen aan huuropbrengsten door geen marktconforme huren voor hun commerciële vastgoed te rekenen. De portefeuille van gemeenten bestaat voor 15 procent uit kantoren, winkels en bedrijfsruimten. Woningcorporaties halen uit vergelijkbaar commercieel vastgoedbezit 30 procent hogere inkomsten, commerciële beleggers zelfs tot 90 procent, blijkt uit het OTB-rapport. Tot slot is nog een jaarlijkse besparing van 70 miljoen euro mogelijk als gemeenten hun gebouwen efficiënter gebruiken. Niet alleen de hurende maatschappelijke organisaties maar ook veel gemeenten hebben geen inzicht in de feitelijke kosten. Zo weten ze veelal niet hoeveel panden ze in eigendom hebben.

Reageer op dit artikel