nieuws

Vastgoedtak drukt SNS Reaal flink in het rood

bouwbreed

SNS Reaal heeft in 2012 en het eerste kwartaal van 2013 in totaal 2,941 miljard euro afgeboekt op het vastgoedonderdeel SNS Property Finance (SNSPF). Het gaat om 941 miljoen euro aan bijzondere waardeverminderingen in 2012 en een extra voorziening van 2 miljard euro in het eerste kwartaal.

Dat blijkt uit de uitgestelde jaarcijfers die de op 1 februari genationaliseerde bank gisteren bekendmaakte. Het nettoverlies van SNS Reaal komt in het eerste kwartaal uit op 1,6 miljard euro. Over 2012 boekte de bank een nettoverlies van 972 miljoen euro. De bank- en verzekeringsactiviteiten boekten vorig jaar wel groene cijfers met een nettowinst van 443 miljoen euro. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar waren de kernactiviteiten van SNS winstgevend.

Het verlies van de bank en verzekeraar werd dan ook voornamelijk veroorzaakt door een enorme bijzondere waardevermindering van 941 miljoen euro op kredieten en vastgoedprojecten van Property Finance. Een jaar eerder bedroeg de waardevermindering van SNSPF nog 284 miljoen euro. De 941 miljoen euro aan bijzondere waardeverminderingen bestaat voor 813 miljoen euro uit een nettoverlies van SNS Property Finance in 2012. Ook moest SNS Reaal voor 602 miljoen aan incidentele posten op de kernactiviteiten nemen.

Extra voorziening

De vastgoedportefeuille van SNS stond eind vorig jaar voor 7,9 miljard euro in de boeken. Met de extra voorziening in het eerste kwartaal lijkt de waarde dan uit te komen op nog maar 5,9 miljard.

Het eerste halfjaar van 2009 kwam de vastgoedleningenportefeuille nog uit op een waarde van 16 miljard euro. SNSPF heeft een fors deel van vooral de buitenlandse portefeuille afgestoten. Een groot deel van de waardevermindering is echter het gevolg van afschrijvingen.

SNS Reaal moet uiterlijk 22 augustus een herstructureringsplan indienen bij de Europese Commissie.

Reageer op dit artikel