nieuws

Van Wijnen in de clinch met FNV over ontslagen

bouwbreed Premium

Van Wijnen weigert vakbonden de toegang tot de bouwplaatsen in Noord-Nederland, beweert FNV Bouw. Het bouwconcern ontkent.

Volgens de bouwbond zijn uitvoerders van Van Wijnen deze week gesommeerd om haar medewerkers te weren van de bouwplaatsen. Het zou een reactie zijn op de wens van FNV Bouw om te komen tot een landelijk sociaal plan voor werknemers van Van Wijnen die hun baan verliezen.

“Het is ontluisterend dat we niet gewoon de bouwwerken van Van Wijnen kunnen bezoeken”, zegt FNV Bouw-bestuurder Helga Tienkamp. “Tot deze week konden we gewoon de bouwplaatsen op. Maar nu onze leden niet akkoord gaan met hun ontslag, zijn we ineens niet meer welkom.”

Bij de vestiging van Van Wijnen in Gorredijk is onlangs vijftien werknemers ontslag aangezegd. Afspraken met bonden over een sociaal plan, ziet het bouwbedrijf niet zitten. “Wij zijn decentraal georganiseerd”, verklaart bestuursvoorzitter Cees van Bemmel van Van Wijnen. “Dat betekent dat de 23 vestigingen in het land hun eigen personeelsbeleid voeren. Onze spelregel is: geen sociaal plan als het een beperkt aantal medewerkers betreft.”

Van Bemmel ontkent dat er vanuit het hoofdkantoor het bevel is uitgegaan om medewerkers van de vakbond te weren van de verschillende bouwplaatsen. “Dit verhaal ken ik niet”, zegt hij. “Maar ik snap wel waarom de bond ermee komt. Ze probeert de druk op ons op te voeren. Bovendien moeten ze hun leden laten zien dat ze opkomen voor hun belangen.”

De topman noemt de ontslagen in Gorredijk een serieuze zaak. “Maar het moet wel in perspectief worden gezien. Het is voor het eerst sinds 2008 dat wij ergens ingrijpen. Overal staan de markten onder druk. De overheid bespoedigt het bouwen van woningen ook al niet.”

Meer ingrepen zijn volgens Van Bemmel niet uitgesloten. “Nog voor de bouwvak inventariseren we de orderportefeuilles voor 2014. Op basis daarvan trekken we ons plan.”

Reageer op dit artikel