nieuws

Stijging werklozen bouwsector vlakt af

bouwbreed

De werkgelegenheid in de bouw neemt dit jaar met 3,5 procent af, verwacht het UWV. In 2014 zal de krimp van het werknemersbestand in de sector met 0,3 procent echter “zeer gering” zijn.

UWV put hoop uit btw-verlaging op renovatie en onderhoud

Dit schrijft het UWV in haar jaarlijkse arbeidsmarktprognose. De daling zet onder meer door vanwege de “sterk afgenomen” bouwvergunningen en “minimaal” gevulde orderportefeuilles. De onderzoekers putten echter hoop uit de tijdelijke btw-verlaging op renovatie, herstel en onderhoud van woningen, die het kabinet maart dit jaar invoerde. Mede daardoor zal de bouwproductie dit jaar afnemen, maar “minder sterk” dan in 2012 (-7 procent). Voor dit jaar voorziet het UWV nog wel een “forse afname” van 13.000 banen. Het aantal zelfstandigen blijft toenemen, ondanks de sterke teruggang van het aantal bouwopdrachten. “Onder meer omdat werken als zelfstandige een alternatief kan zijn voor werkloosheid.”

Voltijdbanen

De werkgelegenheid in de bouw, werknemers en zelfstandigen opgeteld, had in 2012 een omvang van 444.000 arbeidsjaren. Voor de crisis, in 2008, telde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) nog 495.000 bouwgerelateerde voltijdbanen. Als de voorspellingen van het UWV uitkomen, dan slinkt het aantal banen tot 428.000 in 2014.

Het EIB deed begin dit jaar zelf ook een voorspelling. Volgens de economen neemt de totale bouwgerelateerde werkgelegenheid in 2014 af naar 418.00 euro, waarvan 309.000 in loondienst. Het arbeidsvolume van uitzendkrachten neemt in 2014 met 1.000 arbeidsjaren toe.

De bouwproductie zal dat jaar met 0,5 procent stijgen, maar “de arbeidsmarkt zal daarop met enige vertraging reageren”, stelt het EIB. Dat komt aan de ene kant doordat de arbeidsproductiviteit groeit. Aan de andere kant hebben veel werkgevers door de economische crisis nu nog te veel personeel in vergelijking met hun verdiensten.

In 2014 stijgt het totale aantal werkzoekenden volgens het UWV met 43.000 (6 procent). De werkgelegenheid neemt in 2013 af met 88.000 banen. Het aantal banen neemt in 2014 vervolgens nog verder af met 23.000.

Reageer op dit artikel