nieuws

Slecht rendement wko vaak door 
falend beheer

bouwbreed Premium

Slechte rendementen van systemen voor warmte- en koudeopslag in de bodem (wko’s) zijn vooral te wijten aan een slecht beheer van de totale klimaatinstallatie. Dat stelt Unica Ecopower, dat met de dienst Wko-Dokter de afgelopen twee jaar zestien slecht draaiende wko-installaties heeft onderzocht en verbeterd. Het installatiebedrijf vermoedt dat de meeste installaties gebaat zouden zijn bij een beter beheer.

De meeste installaties worden wel onderhouden, maar niet beheerd. Ze worden bij oplevering ingeregeld en niet gemonitord. Zelfs bij een veranderende functie van het gebouw of bij leegstand wordt niets aangepast. Dit resulteert in slecht functionerende installaties en hoge energierekeningen. Normaal gesproken kraait daar geen haan naar, want niemand heeft het in de gaten. Maar de eigenaren van wko’s moeten elk jaar een wettelijke rapportage aan de provincie overleggen. Dan blijken de rendementen vaak lager dan bij aanvang beloofd.

De conclusie dat de wko het niet goed doet, is dan snel getrokken. Maar dat blijkt volgens het onderzoek dus niet terecht.

Een paar eenvoudige maatregelen kunnen het rendement flink verbeteren. De monteurs vonden veel defecte regelaars en kleppen, verkeerd geplaatste buitentemperatuursensoren, en warmtewielen die uit stonden terwijl de luchtbehandeling aan was. Ook de stooklijnen en de kloktijden staan veelal verkeerd ingesteld. Stooklijnen zorgen dat er warm water wordt gemaakt wanneer daar vraag naar is. Kloktijden regelen de warmte/koudeopwekking. De klok is bij ingebruikname van het gebouw ingeregeld en vaak nooit meer aangepast aan de veranderende bedrijfsvoering.

De klimaatinstallatie moet na aanpassing blijvend worden gemonitord, anders ontstaat het probleem weer van voren af aan.

Reageer op dit artikel