nieuws

Ringvormig eiland van betonnen pontons

bouwbreed

De gemeente Noordwijk bekijkt een plan voor een drijvend eiland voor haar kust. Initiatiefnemers Ingrid Leusink (particulier) en Paul Stoelinga (adviseur duurzame energie bij Deerns) denken aan een ringvormig eiland van betonnen pontons met een jachthaven in het midden en een brugverbinding met de boulevard.

Het drijvende eiland moet de Noordwijkse vakantiemogelijkheden vergroten. Het biedt plaats aan zeshonderd boten, horeca- en winkelvoorzieningen, een duurzaam attractiepark, een interactief kennisdelingscentrum en tentoonstellingen over duurzaamheid.

Door de ruimte ín de pontons te benutten, blijft de opbouw laag en wordt het uitzicht over zee vanaf de boulevard zo min mogelijk beperkt. Stoelinga: “Als de hoogte beperkt blijft tot een meter of 5, dan is het eiland vanaf de boulevard bezien geen enorm object. We denken dat we daar wel ongeveer 10.000 vierkante meter bebouwing in en op kwijt kunnen, want volgens de eerste schetsen bedraagt het oppervlak van de pontons 34.500 vierkante meter.

Het eiland meet in de tekeningen 400 bij 600 meter en komt 500 meter uit de kust te liggen. Het kan worden opgebouwd uit drijvende betonnen pontons zoals FDN engineering die produceert, maar Stoelinga benadrukt dat alles nog open ligt en dat hij zich graag laat informeren over andere mogelijkheden. “Wij kennen de producenten van geschikte pontons door een artikel in Cobouw uit 2003, van 16 juli, om precies te zijn. Die hebben we als inspiratiebron genomen. Deze producent denkt dat zijn pontons geschikt zijn om een eiland in zee van te maken, maar we moeten nog onderzoek en of dat klopt. Het eiland moet wel voldoende stabiel zijn, ook in de storm.”

Dit willen Leusink en Stoelinga laten onderzoeken in een computersimulatie, waarschijnlijk door Deltares, maar dat doen ze pas als de gemeente serieus a angeeft geïnteresseerd te zijn. En op die vraag krijgen ze pas in oktober antwoord.

Daarom is ook nog niet duidelijk hoe de pontons met elkaar worden verbonden en hoe het geheel wordt verankerd. Stoelinga: “Dat kan met stalen palen of (beton)ankers, dat weet ik nog niet. In elk geval is daar voldoende ervaring mee. Er liggen al een aantal grote betonnen pontons in zee, bijvoorbeeld voor Monaco en in Griekenland.”

Golfgeneratoren

Wat vast staat, is dat het eiland moet worden voorzien van duurzame energieleverende systemen. Stoelinga: “Daarbij kun je denken aan golf-, getijde-, zonne- en windenergie. We kunnen de pontons voorzien van golfgeneratoren en er een getijdeturbine onder hangen. Uiteraard is het verstandig om zonnepanelen en -collectoren te plaatsen, want Noordwijk is een zonrijk stuk Nederland. Verder willen we de wind gebruiken en kun je voor de warmte- en koudevraag energie uit zee halen. Net als in Duindorp, in Scheveningen. Dat zijn bewezen technieken. Anderzijds kun je je voorstellen dat je af en toe experimentele apparaten inzet, om er ervaring mee op te doen.”

Ook het effect op de kuststrook moet nog worden onderzocht. Stoelinga: “Dat is van vitaal belang, want de overheid heeft de afgelopen jaren kapitalen uitgegeven aan het behoud van onze kust, dus er mag zeker geen ding komen dat de veiligheid in gevaar brengt. Wij verwachten dat het eiland de golven en de stroming eerder zal dempen dan versterken, maar dat moeten we natuurlijk wel zeker weten.”

De initiatiefnemers zijn niet bang dat het eiland de kwaliteit van het bestaande strand negatief zal beïnvloeden. “Als de zee achter het strand rustiger wordt, kunnen surfers op het eiland terecht voor hoge golven.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels